Miercuri, în jurul prânzului, s-au afișat rezultatele examenului de Definitivat, susținut de dascălii dornici să depășească statutul de debutant în învățământ.

Potrivit primelor rezultate, nici măcar un candidat din cei 126 care au susținut examenul în Sălaj, la diferite discipline, nu a obținut nota 10 la proba scrisă. Unii dintre ei au fost notați cu punctaje rușinoase, nereușind să obțină nici măcar un “onorabil” 5. Vorbim, totuși, despre cadre didactice, despre cei care ar trebui să se ocupe de formarea și pregătirea copiilor noștri, motiv pentru care nici să râdem nu prea ne mai vine.

Este foarte surprinzător faptul că la inspecțiile la clasă și la lucrarea de portofoliu toți cei care au dat cu bâta în baltă la proba scrisă au fost notați cu punctaje maxime. E curios cum un dascăl poate performa de 10 la clasă, la inspecție, iar apoi, la examen, să nu poată scrie nici măcar de 5.

Drept exemplu, un candidat care a susținut examenul la Educație Fizică și sport a fost notat la proba scrisă cu 4.3, în timp ce la inspecțiile la clasă avea 9.6, respectiv 10, iar la lucrarea de portofoliu tot 10.

Un alt dascăl, care a susținut examenul de Definitivat la Educație muzicală, a primit nota 4.25, deși la cele două inspecții la clasă și la lucrarea de portofoliu totul i-a mers strună, obținând 10 pe linie.

Un profesor a fost notat cu 3,65 la Matematică, deși a excelat și el la inspecții și la lucrarea de portofoliu.

Un alt candidat a primit nota 4,3 la Educație fizică și sport, deși primise anterior un 9.6, respectiv 10 la inspecțiile la clasă și un 10 pentru portofoliu.

Ciudată e și situația unui candidat care a dat examen la Limba engleză și a știut doar de nota 4.05, deși primise 10 pe linie la inspecțiile de la clasă și portofoliu.

Un alt dascăl cu prestație lăudabilă la inspecții și portofoliu, notată cu punctaj maxim, a luat la examen nota 3.35, la disciplina Mecanică.

Iar lista poate continua.

Cea mai mare notă este 9.90 și a fost obținută de un profesor pentru învățământ preșcolar de la Grădinița nr.1 Zalău.

Nota de la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care, pentru promovarea examenului de Definitivat, trebuie să fie de cel puțin 8.

Din moment ce nu avem nici măcar o notă de 10 la scris, nici medii de 10 nu sunt, înainte de contestații, la Definitivat.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui Examen Național. Prin dobândirea Definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Dascălii nemulțumiți de notele primite la examenul de Definitivat pot depune contestații până joi, 22 iulie, ora 12.00, la Centrele de Examen. Rezultatele finale se afișează în data de 28 iulie.

Anul trecut, a fost dezastru în Sălaj la Definitivat

În 2020, notele obținute de candidați la Definitivat au fost unele foarte slabe, mai puțin de jumătate dintre participanți reușind să promoveze. Din totalul celor 89 de dascăli care au susținu examenul, doar 42 au reuşit să ia note peste 8 pentru a putea promova. Procentul de promovare înregistrat în Sălaj anul trecut a fost de 49,41%, comparativ cu 73% în 2019. Nu s-au înregistrat medii de 10. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de o profesoară de Cultură civică, de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou, a cărei medie a fost 9,65.