Reprezentanţii HoReCa din Zalău şi-au exprimat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile, nemulţumirile legate de instabilitatea legislaţiei privind funcţionarea hotelurilor, restaurantelor, barurilor şi sălilor de evenimente, în contextul creat de pandemia de Coronavirus, aceştia acuzând pierderi financiare importante şi imposibilitatea realizării de programări pentru clienţi.   

Autorităţile locale au fost reprezentate, la întâlnirea de miercuri, de prefectul Virgil Ţurcaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj – Ligia Marincaş şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) – Marius Stupar.   

Prefectul a precizat, în deschiderea discuţiilor, că întâlnirea se doreşte a fi o consultare cu reprezentanţii HoReCa din Zalău pe tema unor viitoare măsuri ce vor fi luate, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de infectări cu CODIV-19 în municipiu, în ultimele zile, ceea ce a dus, implicit, şi la o presiune tot mai mare pe sistemul medical.  

„Presiunea e foarte mare pe sistemul medical din judeţul Sălaj. (…) Noi, deocamdată, pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă să spunem că putem să facem faţă, dar presiunea este fantastică şi ne-am tot gândit ce măsuri să luăm. Vă cerem, pe această cale, sprijinul, pentru că măsurile luate de noi sunt zero dacă nu sunteţi şi dumneavoastră implicaţi sau dacă nu vă constituiţi în parteneri ai noştri. Şi noi de gândim la situaţia financiară. Industria HoReCa, ştim foarte bine, a fost afectată foarte mult”, a precizat Virgil Ţurcaş.

Acesta a adăugat că se are în vedere o analiză integrată a situaţiei, la nivel judeţean, motiv pentru care au mai avut loc deja discuţii şi cu primarii, profesorii şi companiile din mediul privat.

„Vreau să fac un apel la o mai mare responsabilizare. Cei care administraţi cele mai mari hoteluri şi restaurante din Zalău, am rugămintea să vă responsabilizaţi personalul. (…) În acest moment delicat, când presiunea pe sistemul sanitar e foarte mare, când nu mai avem locuri în spitale, dacă respectăm măsurile impuse, în câteva zile se va vedea şi în scăderea numărului de cazuri pe judeţ”, a subliniat prefectul judeţului.

Potrivit prefectului, în Sălaj nu au fost luate încă măsuri restrictive, deşi rata infectării, în Zalău şi în alte patru localităţi –  Bănişor, Crişeni, Hereclean şi Sânmihaiu Almaşului a trecut de 1,5 la mie, prag peste care unele judeţe au interzis deja activitatea în spaţii închise a restaurantelor şi barurilor.

Spitalele, ocupate la 90 la sută din capacitate

Directorul DSP Sălaj a subliniat, la rândul său, faptul că situaţia din sistemul sanitar este una aproape de limită, în ceea ce priveşte tratarea bolnavilor de COVID-19, miercuri stabilindu-se un nou record negativ, de 62 de persoane infectate.  

„Situaţia a fost ţinută sub control mare parte din vreme. Şi acum este sub control, în schimb acum suntem un pic îngrijoraţi. Suntem îngrijoraţi pentru că odată cu sfârşitul lunii august, când a fost o perioadă propice concediilor şi când toată lumea a mers în vacanţă, la finele celor 14 zile de incubaţie a bolii a început să apară un număr mai mare de cazuri. Peste aceste concedii a venit şcoala, au venit majoratele, petrecerile private cu tot felul de ocazii şi alegerile. Acestea sunt nişte cauze care au stat la baza creşterii incidenţei, nu numai în Sălaj. Dacă nu reuşim să întrerupem lanţul transmisiei acestui virus, în curând vom ajunge să nu mai avem capacităţi de spitalizare. La nivelul spitalelor, gradual am luat măsuri pentru creşterea numărului de paturi, dar şi aşa, în ultimele zile capacitatea este undeva la 90 la sută ocupată, din ceea ce avem prevăzut pentru spitalizare”, a menţionat Ligia Marincaş.

Potrivit acesteia, anchetele epidemiologice se fac destul de greu în condiţiile în care unele persoane au fost la mai multe evenimente cu număr mare de persoane şi nu se poate determina care este pacientul „zero”.

Controale cu echipe mixte, zi şi noapte

Printre măsurile care se iau deja pentru combaterea răspândirii CODIV-19 se numără acţiunile de control ale reprezentanţilor Ministerului de Interne. Şeful IPJ Sălaj a precizat că aceste controale se vor face gradual, fără „spectacol”.  

„La nivelul IPJ Sălaj întregul dispozitiv de ordine şi siguranţă publică este angrenat în această luptă pentru combaterea COVID-19. Din datele pe care noi le deţinem la acest moment, pe primul loc în topul cauzelor generatoare ale creşterii infectării cu COVID-19 se află evenimentele private, evenimentele în spaţiile publice, urmate de pieţe şi mijloacele de transport în comun, fapt pentru care am constituit echipe mixte – Poliţie, jandarmi, Poliţia Locală, Investigaţii Criminale, Economic, Poliţia Şcolară şi Compartimentul de Prevenire din cadrul IPJ. Aceste echipe vor fi în permanenţă agrenate în controale, de dimineaţa până seara. Începem cu terasele, continuăm cu filtrele în trafic, pe mijloacele de transport în comun. Vă asigur că vom acţiona nu diferenţiat, vom acţiona gradual. În primul rând vom face recomandări şi dacă constatăm că se încalcă legea în permanenţă, vom aplica măsurile legale, fără nicio reţinere. (…) Repet. Acţionăm gradual, nu intrăm să facem circ, nu intrăm să facem spectacol. Intrăm normal, recomandăm, după care aplicăm legea. Vă rugăm frumos să colaborăm şi să fiţi parteneri cu noi, astfel încât să contribuim, ca o echipă, la reducerea numărului de contaminaţi cu CODIV-19”, a afirmat Marius Stuparu.

Unii organizatori de evenimente cer bani în avans de la petrecăreți, pentru plata amenzii

Şeful IPJ Sălaj a reclamat în acest context unele practici incorecte ale organizatorilor de evenimente private.     

„Avem o informaţie, la nivelul IPJ, că unele locaţii, la momentul când fac un contract pentru a ţine un eveniment, se solicită sume în plus, pentru ca atunci când Poliţia constată că în acel local s-a încălcat legea, să aibă cu ce să plătească amenda. Nu mi se pare corect, pentru că acei bani solicitaţi în plus pot pune în pericol viaţa şi siguranţa celor din jurul nostru”, a declarat Marius Stuparu.

Părinţi nevrozaţi ai copiilor care au fost la majorate

În condiţiile în care sute de copii din Zalău sunt actualmente în izolare, la domiciliu, după ce au participat la majorate unde au fost conformate cazuri de COVID-10, directorul DSP Sălaj a precizat că în ultima perioadă se confruntă cu o problemă inedită.  

„Avem o altă problemă şi asta vă rog să o mediatizaţi, pentru că ne-au terminat în ultimele zile: părinţii nevrozaţi ai copiilor care au fost la majorate. Sigur, anchetele noastre au stabilit că au fost contacţi ai unor persoane pozitive. I-am pus în carantină. Carantina nu înseamnă nimic altceva decât că stau acasă, într-o cameră, cu baie proprie şi izolați, ca să nu aibă probleme şi restul familiei. Dar în momentul în care părinţii sună disperaţi <Eu vreau să ştiu dacă copilul meu este pozitiv sau nu>, nu avem cum să reacţionăm, pentru că odată măsura luată, pacientul carantinat se introduce într-o platformă şi forţele de ordine monitorizează dacă se respectă acea măsură. Acel copil nu poate fi adus la spital pentru testare decât cu ambulanţa sau merge ambulanţa şi recoltează la domiciliu. Avem toată disponibilitatea pentru pacienţii bolnavi, pentru cei care au simptomatologie să-i soluţionăm cât mai repede, în aşa fel încât să nu avem pierderi de vieţi. Dar pentru faptul că am fost la un majorat şi vreau să mă testez, ambulanţa nu va face faţă”, susţine Ligia Marincaş.

Directorul DSP a precizat că rolul autorităţilor este acela de diminua presiunea pe sistemul sanitar, astfel încât fiecare bolnav să poată fi tratat corespunzător.

Nemulţimiri ale HoReCa

Reprezentanţii HoReCa din Zalău şi-au prezentat la întâlnirea de miercuri o parte din nemulţumirile pe care le au, principala fiind cea legată de măsurile restrictive care se iau doar împotriva acestui domeniu, măsuri care sunt anunţate de o zi la alta.

Unul din cei prezenţi a precizat că evenimentele sunt programate din timp, iar suspendarea activităţii duce la pierderea mărfii perisabile, dar şi imposibilitatea de ale preciza clienţilor când anume se poate reprograma un eveniment anulat.   

„Iar închidem, iar deschidem. Cât timp o mai ducem aşa? Dacă virusul ţine cinci ani?”, s-a întrebat, retoric, reprezentantul HoReCa.

Nu în ultimul rând, patronii de afaceri în domeniul HoReCa au reclamat unele controale „cu dedicaţie” ale autorităţilor, atât prefectul cât şi şeful Poliţiei rugându-i să le semnaleze asemenea incidente, pentru a se putea lua măsuri împotriva vinovaţilor.