Luni seara, Zalaul a fost lovit de ceea ce, potrivit celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj, este probabil sa se intample o data la o suta de ani. Valea Zalaului a iesit din matca, depasind debitul maxim istoric din 2005, inregistrandu-se 135 de cm peste cota de inundatii. Toata apa scursa din cartierele Bradet, Traian si Dumbrava a umplut artera principala a orasului, in unele locuri depasind un metru inaltime.
Pagube materiale
Cei mai afectati au fost de departe locuitorii de pe strada Crasnei. Un numar de 17 proprietati au necesitat interventia pompierilor militari. Deoarece apa a intrat in case amenintand viata proprietarilor, pompierii au hotarat evacuarea lor. Au fost si oameni care au refuzat sa isi paraseasca casele, preferand sa ramana in calea apelor. Nici masinile parcate de-a lungul bulevardului si in parcarea subterana din centrul orasului nu au fost scutite de furia apelor. O parte din acestea au fost deteriorate.
Pompierii au primit intariri de la Satu Mare
Pentru ca numarul de solicitari a fost foarte mare, peste 130, fortele I.S.U. Salaj s-au dovedit a fi insuficiente. Pe langa pompierii militari de la Detasamentul de Pompieri Zalau, Sectia de Pompieri Jibou, Sectia de Pompieri Simleu-Silvaniei si Garda de Pompieri Cehu Silvaniei, a fost necesara solicitarea de forte de la I.S.U. Satu Mare, mai precis Detasamentul de Pompieri Satu Mare.
24 de oameni salvati de furia apelor
Dupa centralizarea preliminara a datelor, au fost salvate un numar de 24 de persoane si a fost evacuata apa din noua demisoluri ale cetatenilor, din sediul a patru institutii publice, cinci societati comerciale si o banca. Ieri, toata ziua, fortele de interventie au evacuat apa din subsoluri, demisoluri, garaje si fantani, atat in municipiul Zalau cat si in alte localitati afectate de inundatii.
Dupa potopul de luni seara, Zalaul arata ieri ca si dupa razboi. Multe gunoaie, mal, bucati de asfalt si trotuare distruse, creau imaginea de apocalipsa. Pentru a mai sterge putin din efectele viiturii, angajatii de la ADP, inarmati cu lopeti si alte ustensile, curatau orasul de buna-dimineata. Daca de la o canalizare performanta ne putem lua gandul, speram macar la reparatii pe strazile si trotuarele distruse.