Mă uit in jurul meu şi mă minunez cu cată uşurinţă etichetarea cu diverse epitete, adesea aceleaşi şi neinspirate, a devenit un fel de ciumă la romani. La fel şi generalizarea. De pildă dacă eşti politician eşti corupt şi hoţ, dacă eşti un oarecare funcţionar in administraţie eşti un pierde vară, dacă eşti patron eşti afacerist, dacă eşti ziarist eşti vandut intereselor puterii sau opoziţiei, dacă iţi duci umil existenţa eşti un fraier. Şi lista ar putea continua. Orice profesie ai avea in Romania eşti un mare nimic pentru cei care te analizează. Din păcate această meteahnă este incurajată la nivel cat se poate de inalt cand ni se arată, la modul general, bolile unui sistem care din punct de vedere oficial e măcinat de cancer la bază. Dar cancerul cel mare e de fapt la varf. In toată această ecuaţie există o presupunere cu iz de certitudine: le ştim pe toate, de la cele duhovniceşti la cele politice, pană la mersul economiei lumii şi al astrelor pe cer. In sfanta realitate nu ştim mai nimic. Pentru că dacă ar fi aşa, dacă am fi inventat noi roata la căruţa acestor vremuri nu ne-am pierde vremea sporovăind pe la colţuri, ori in faţa televizorului ahtiaţi după divorţurile lui Pepe şi al Columbenilor, ci am trece la acţiune. Am munci ca nişte profesionişti, am avea idei, am avea mall-uri şi autostrăzi, am avea tot ce nu avem şi ne-ar rămane timp şi pentru şpăgile şi corupţia de rigoare necesare unui stat balcanic modern. Balcanic şi modern. Spun asta pentru că năravurile nu ni le poate schimba nimeni şi nimic definitiv. Dar, măcar aşa, am putea deschide televizorul, ne-am purea plimba pe şosele bune, in parcuri curate, in mall-uri moderne, fără să ne influenţeze foarte mult maimuţăreala specia-liştilor de o zi, de o noapte, ori de mai mult de pe micul ecran. Din păcate răma-nem in aceeaşi boală a generalizării a etichetării, ne uităm in curtea vecinului inainte să o analizăm pe a noastră. Ne complacem intr-o situaţie gri, undeva la marginea existenţei, ferindu-ne parcă să ne bucurăm cu prietenii, să celebrăm oamenii ce-i avem in jur şi viaţa. Mare păcat.
Ne-ar putea rămane timp şi pentru şpăgi şi corupţie
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...