Taxa pentru imbunatatirile funciare
Recent a fost adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care aduce unele modificari in componenta si functionarea Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare. Prin respectivul act normativ se infiinteaza Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, in locul Administratiei care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si are in structura filialele judetene. Am fi zis ca este aceeasi Marie cu alta palarie, daca noua institutie nu ar fi trecut la perceperea de taxe pentru imbunatatiri funciare si pentru exploatarea si intretinerea amenajarilor funciare.
Ordonanta de Guvern introduce taxa de imbunatatiri funciare denumita taxa IF ca sursa pentru acoperirea cheltuielilor Agentiei pentru administrarea amenajarilor de imbunatatiri funciare. Aceasta taxa este platita de catre beneficiarii terenurilor detinute in baza unui titlu de proprietate, ori de folosinta care beneficiaza direct sau indirect de lucrari de imbunatatiri funciare. Daca, de pilda, aluneca dealul si n-ai bani sa platesti lucrarile de consolidare lucratorii ANIF nu vor interveni. Apele vor putea iesi linistite din matca sa inunde terenurile agricole pentru ca fara taxa IF nimeni nu le va indrepta cursul. De fapt in Ordonanta se precizeaza clar in privinta finantarii activitatii Agentiei „aceasta se realizeaza din veniturile proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, iar veniturile proprii ale Agentiei sunt realizate din taxa IF si tarifele percepute beneficiarilor activitatilor de imbunatatiri funciare”.
Ce mai e de retinut din noul act normativ? Anume ca nu vor mai fi asigurate prin subventii cheltuielile de exploatare, intretinere si reparatii ale amenajarilor funciare, aceste fiind suportate de beneficiarii lor, ca personalul ANIF este preluat de Agentie, in limita a 1500 de posturi si nu in ultimul rand ca Agentia ca institutie publica asigura protectia terenurilor de orice fel (contracost bineinteles) si va putea indeplini rolul statului in activitati ce au drept scop prevenirea si inlaturarea factorilor de risc (exces de apa, eroziunea solului, imundatii, poluare). (V.Varga)