Deocamdată nu se ştie cum vor fi eşalonate perioadele de varstă şi cele de cotizare pană cand se va ajunge la varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi şi la un stagiu minim de cotizare de 35 de ani.
Varsta legală de pensionare in prezent este de 58,9 ani pentru femei şi de 63,9 ani pentru bărbaţi. Aceasta urmează să crească pană la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, pană in decembrie 2014. De la 1 ianuarie 2015, varsta de pensionare pentru femei işi continuă creşterea graduală, urmand să ajungă la 63 de ani in 2030. „Ieri (n.r. miecuri) am primit de la Casa Naţională de Pensii o informare, insă nu avem o variantă finală a noilor reglementări, astfel incat să ştim cum vor fi eşalonate varstele de pensionare pe noua lege”, a declarat Florian But, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sălaj.
Statul ne ia mai mult decat ne poate da
Romania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai scurtă speranţă de viaţă pentru femei, arată un raport publicat de Comisia Europeană, deşi faţă de anul 1989, speranţa de viaţă la romani a crescut cu 1,6 ani la bărbaţi şi trei ani la femei. Speranţa de viaţă a femeilor din Romania este de 75 de ani, faţă de 84 de ani in Spania. De asemenea, speranţa de viaţă a bărbaţilor romani este printre cele mai scurte in Europa, de 68 de ani, faţă de 78 de ani in Suedia. Numai bărbaţii letoni şi lituanieni au o speranţă de viaţă mai scurtă decat bărbaţii romani. Un calcul simplu arată că un bărbat de 65 de ani, cu o contribuţie lunară de 130 de lei la fondul de pensii, a dat statului aproape 600 de milioane de lei vechi cat timp a fost angajat. Pentru a recupera contribuţia in termen de trei ani ar trebui să ai o pensie de cel puţin 2.000 de lei pe lună ceea ce este foarte puţin probabil intr-o „afacere” cu statul care se dovedeşte a fi total neprofitabilă.
Bărbaţii vor munci pană la 65 de ani, iar femeile pană la 63
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea sistemului unitar de pensii publice, declarată constituţională. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului a semnat, miercuri, decretul in acest sens după ce Curtea Constituţională a decis că este constituţională Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare. Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel că actul normativ este in acord cu prevederile Legii fundamentale. Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor.
Muncim pană la adanci bătraneţe
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...