imagine-articol0_53312

 

Romanii isi petrec doua treimi din viata muncind, majoritatea pe o leafa insuficienta, raportat la nevoi, iar apoi isi duc batranetile cu o pensie de mizerie.
Studiile si datele de la Institutul National de Statistica arata ca avem cea mai mica speranta de viata din Uniunea Europeana, ca veniturile lunare ne ajung, la limita, sa platim facturile si sa ne cumparam mancare si haine.
O analiza Mediafax urmareste traiectoria prin viata a romanului angajat, de la tinerete pana la batranete. La vârsta de 19 ani se angajeaza, apoi iese la pensie în jurul vârstei de 65 de ani, dar prefera, de multe ori, sa “n gospodaria românului din statistici se regasesc trei persoane, care aduc în total un venit de aproximativ 640 de euro, din care cheltuielile pentru consum reprezinta aproximativ 540 de euro. Jumatate din bani se duc pe mâncare, bautura si tigari. Putin peste 38 la suta din venituri se cheltuiesc pentru produse agroalimentare si bauturi nonalcoolice si peste 6 la suta pentru tutun si alcool. Aproape un sfert din venituri e alocat, luna de luna, pentru întretinerea locuintei – apa, electricitate, gaze. Cel mai putin cheltuim cu educatia, sub un procent. 
De asemenea, potrivit acelorasi statistici, românul cheltuie anual pentru haine mai putin de 100 de euro, iar nivelul cheltuielilor cu sanatatea si îngrijirea personala nu trece de 70 de euro lunar, ceea ce ne plaseaza pe cea mai joasa pozitie în clasamentele europene.
Pe de alta parte, un roman angajat duce in spate stop_coloana
0,8 pensionari si 0,4 someri, iar prognozele oficiale europene arata ca, pâna în 2030, un angajat va avea in carca doi asistati social.
Tot datele oficiale arata ca muncim mult, dar neproductiv.
Petrecem la serviciu cam 40 de ore pe saptamâna, ceea ce ne face fruntasi in Europa, insa pentru o leafa medie de 2.000 de lei, ceea ce se plaseaza în coada clasamentului european.

Ministerul Muncii ne declara oficial saraci

Aproape 4 la suta din salariatii romani traiesc sub pragul de subzistenta, chiar daca au un venit constant, arata un studiu realizat de Ministerul Muncii.
Din totalul efectivului de salariati din Romania, aproximativ 3,8 la suta sunt saraci, iar în cazul gospodariilor cu cel putin un salariat, aproximativ 7 la suta din membrii acestor gospodarii au venitul disponibil sub pragul de saracie, arata acelasi studiu care analizeaza „saracia în munca”.
Potrivit studiului, sub 20 la suta din saracii în munca sunt persoane salariate, restul fiind persoane aflate în alte forme de ocupare. “n aceste conditii, autorii studiului considera ca o crestere a salariului minim nu va conduce la o scadere semnificativa a saraciei în munca.