Daca pana acum legislatia nu era destul de clara, Guvernul a adoptat recent o hotarare prin care ii impiedica pe angajatori sa profite de copii
In ultima sedinta de Guvern, alesii nostri au adoptat o hotarare, de mult promulgata in tarile Occidentului, prin care sunt interzise muncile periculoase pentru copii. Actul normativ face referire la cele mai grave forme de munca, respectiv, munci intolerabile si munci periculoase, care trebuie sa fie raportate la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Intre criteriile care delimiteaza muncile periculoase ar fi: riscurile fizice, psihologice sau sexuale; efectuarea de activitati sub pamant, sub apa, la inaltimi periculoase ori in spatii restranse; efectuarea de activitati cu masini, materiale sau instrumente periculoase, care implica transportul de greutati; expunerea la substante, agenti sau proceduri periculoase, zgomot, vibratii, temperatura, umiditate; efectuarea de activitati in conditii dificile, pe timpul noptii.
Din cele aflate de la directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Violeta Milas, s-ar parea ca pana acum, in Salaj, nu au fost identificate astfel de cazuri. „Nu am avut semnalate situatii de copii expusi la munci periculoase, dar nici legislatia nu a fost destul de clara”. A descoperi cazurile respective nu e tocmai un lucru usor, a apreciat interlocutorul nostru. „Era necesara de mult aceasta lege, dar e nevoie, in primul rand, de o delimitare clara intre tipul de activitati: munci usoare, prin care copilul ajuta familia sau altele, aflate la limita legii, prin care unii angajatori profita de ei”. Dificultatea de a-i depista pe cei care abuzeaza de copii rezida in special in faptul ca in aproape toate cazurile, tinerii sunt angajati fara contract de munca, fara nici o forma legala, la munci in constructii sau la padure (taiat de lemne). „Daca nu suntem antentionati, deocamdata, nu avem de unde stii decat abia dupa ce se intampla ceva. Iar preventia in aceasta directie este dificil de facut. Vorbind de noua lege, pentru depistarea, monitorizarea cazurilor si consilierea parintilor, am avea nevoie de personal, care si asa este deficitar in sectorul nostru”.