Mulțimi de foști muncitori salajeni raman fara banii care li se cuvin la pensie

Vreo 25 de foști angajați ai fostei stațiuni de mecanizare agricola SC Agromec SA Nușfalau sunt necațiți, pe buna dreptate, ca nu-și putea dovedi prin adeverințe încadrarea în grupa de munca. Mecanizatorii agricoli erau încadrați în grupa a II-a de munca, ceea ce le aducea în cazul pensionarii un spor de vechime în munca de trei luni la un an. Unul dintre aceștia, Ioan Ilie Ghilea, a venit ieri la redacția Graiul Salajului pentru a-și spune pasul sau și al colegilor de la Agromec Nușfalau. „Dosarele exista – afirma Ioan Ghilea – exista și acte care dovedesc grupa a II-a de munca, însa nu-i cine elibera adeverințele din care sa rezulte ca noi, tractoriștii, am fost încadrați în grupa a II-a de munca.
Lichidatorul firmei Agromec nu poate face nimic
Am luat legatura cu Victor Halmajan, cel care a fost lichidatorul SC Agromec Nușfalau, pentru a lamuri cât de cât situația, în sensul ca ce s-ar putea întreprinde pentru ca muncitorii de la fosta unitatea din Nușfalau sa poata dovedi la Casa Județeana de Pensii grupa de munca și, evident, creșterea perioadei lucrate, pentru a obține pensia care li se cuvine. Halmajan a facut precizarea ca și-a desființat firma de lichidare judiciara în anul 2004. “n anul 2000, Agromec Nușfalau a fost lichidat. Atunci, prin proces verbal, a predat ștampila.
Arhiva firmei zace în atelierul lui Manaila
Totuși, ca arhiva sa nu se risipeasca, Victor Halmajan l-a rugat pe Ioan Manaila, un mai vechi prieten, sa ia sutele de dosare și sa le depoziteze într-un spațiu pe care îl avea disponibil la ieșirea din Zalau, pe drumul Panicului. Acolo, într-un fost atelier mecanic, zac din anul 2001 sute de dosare ale foștilor muncitori de la raposatul Agromec Nușfalau, dosare în care se afla acte ce dovedesc vechimea în munca, sporurile, salariile, grupa de munca.
Ioan Manaila nu poate elibera însa nici un fel de adeverința, cu toate ca foștii muncitori de la Agromec insista în acest sens. Manaila nu este decât gazda a care permis ca arhiva sa fie depozitata într-un loc cât de cât sigur, adica în fostul sau atelier. El nu are dreptul de semnatura pe nici un act referitor la vechimea în munca și nici ștampila nu deține. „Aștept sa vina o firma autorizata care sa preia arhiva, ca prea sunt asaltat de oameni”, a spus Manaila. Pâna se va gasi o firma de specialitate care sa preia arhiva Agromec Nușfalau, foștii muncitori pierd în fiecare zi bani, pentru stupidul motiv ca nu-i cine sa elibereze o adeverința.
Sunt mulți salajenii pagubiți
Cei de la Agromec nu sunt singurii. Mulți lucratori de la fostele IAS-uri se bat de aceleași probleme. Exista arhive, exista acte, dar nu exista persoana sau firma care sa fie îndrituita sa elibereze o banala dar prețioasa adeverința.
În jur de 500 de muncitori de la fosta „Armatura”, câteva zeci de la fosta Integrata de in, de la Filatura etc. nu pot beneficia de pensii mai mari pentru ca nu pot face dovada drepturilor referitoare la stagiile de cotizare, la sporuri, la grupa de munca etc. stop_coloana
Anul trecut prin vara, Casa de Pensii anunța ca foștii angajați ai mai multor întreprinderi desființate din județ pot intra în posesia adeverințelor de care au nevoie pentru stabilirea drepturilor la pensie. Actele vor fi eliberate de societatea autorizata pentru prestarea de servicii arhivistice Hosudep Zalau, singura societate de acest gen din Zalau. Firma avea acces la documentele cu valoare practica dupa care se pot face copii și scrie adeverințe pentru foștii salariați de la 11 întreprinderi salajene. Totuși, foștii angajați trebuie sa achite niște taxe pentru adeverințele pe care le solicita, între 80 și 300 de lei. Așa o fi legislația în vigoare. Numai ca între firmele pentru care Hosudep elibereaza adeverințe nu erau incluse nici Agromec Nușfalau, nici IAIFO Zalau, nici Integrata de in. Semana mai mult cu o picatura de apa într-un ocean.
Cineva e de vina, dar tot nu se poate
Referitor la aceste probleme am solicitat ieri punctul de vedere al președintelui Consiliului Județean Tiberiu Marc, care facea recent promisiuni foștilor angajați salajeni aflați în aceasta situație ca se va îngriji de demersuri care sa-i repuna în drepturi. Am primit raspuns de la biroul de presa al Consiliului Județean.
„Cunoscând problemele unor foști angajați ai întreprinderilor de stat desființate privind obținerea de documente care sa le ateste vechimea în munca, președintele Consiliului Județean Salaj, Tiberiu Marc, a sugerat doua soluții.
O prima soluție viza organizarea de catre autoritațile publice locale a unor servicii publice de arhivare și gestionare a unor astfel de documente, aspect care, din pacate, nu este posibil conform cadrului legislativ actual. Exista, totuși, în acest sens o inițiativa legislativa depusa în Parlament, la Camera Deputaților, doar ca ea nu a parcurs înca toata procedura necesara transformarii într-o lege.
O a doua soluție posibila o reprezinta concesionarea sau închirierea unor spații aparținând Consiliului Județean, prin licitație publica, unor operatori privați autorizați în derularea unor activitați arhivistice și de gestionare a documentelor. Din pacate, Consiliul Județean nu a primit nicio solicitare în acest sens.
Menționam ca președintele Consiliului Județean a încercat sa ofere aceste soluții în contextul în care un numar mare de persoane a reclamat imposibilitatea obținerii actelor doveditoare pentru vechimea în munca, obligația emiterii acestora revenind, potrivit legislației actuale, practicienilor în insolvența care au gestionat procedurile de lichidare ale fostelor companii de stat.”
Ne-am lamurit; nu se poate!