Ministrul Investițiilor și Fondurilor europene, Cristian Ghinea, face bilanțul banilor din fonduri europene alocați deja pentru dotarea spitalelor din România, după ce PSD l-a acuzat, printre altele, că nu a finanțat sistemul medical în această perioadă de criză sanitară.

“2,7 miliarde de lei, bani din fonduri europene, au fost deja alocați pentru dotarea spitalelor din România, pe fondul crizei generate de epidemia de Covid 19. Sunt în total 169 de contracte evaluate și semnate până la 15 mai, în funcție de proiectele depuse, într-un apel lansat în urmă cu un an. Zilele acestea se semnează noi contracte. Toate echipamentele vor rămâne în dotarea spitalelor și după ce vom scăpa de pandemie”, spune ministrul Cristian Ghinea, precizând că atacurile PSD sunt “o minciună extrem de periculoasă”.

De asemenea, exact în ziua în care în Parlament era citită și supusă la vot moțiunea simplă inițiată de social democrați împotriva ministrului Ghinea, intitulată “Cristian Ghinea, de la zero la abis”, pe site-ul ministerului pe care acesta îl conduce a fost postat un comunicat cu privire la cele 2,7 miliarde lei din fonduri europene, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România pe fondul pandemiei de COVID 19

“Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, a asigurat, în perioada 15 mai 2020 – 15 mai 2021, finanțări în valoare de 2,7 miliarde lei pentru spitale și centre sociale din România, pe fondul provocărilor apărute în urma pandemiei de COVID-19. În cadrul apelurilor dedicate, în perioada menționată, MIPE a semnat cu beneficiarii din sectorul medical 169 de contracte de finanțare, la nivelul întregii țări. Apelul POIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, deschis în perioada 15 mai 2020 – 30 septembrie 2020, a fost redeschis la finalul anului trecut, ca urmare a unui Memorandum aprobat de Guvernul României, în perioada 30 noiembrie 2020 – 30 martie 2021, pentru proiecte de spitale modulare. Valoarea totală a apelului dedicat spitalelor modulare a fost de 50 milioane euro iar proiectele se află în stadiul de evaluare”, se arată în comunicatul ministerului.

În Sălaj vin peste 20 de milioane lei pentru echipamente medicale necesare pacienților cu Covid

Pe lista spitalelor sau uat-urilor care au primit bani din aceste finanțări apare și Sălajul, cu un proiect depus în 7 iulie 2020, în valoare de 20.787.448 lei, pentru dotarea cu echipamente medicale necesare pentru tratatrea pacienților Covid. Proiectul a fost semnat pentru finanțare anul acesta, în luna aprilie.

Potrivit informațiilor furnizate de Consiliul Județean Sălaj, sursa de finanțare este Programul Operaţional Infrastructură Mare. Proiectul se implementează în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău și Spitalul Orășenesc ”Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei, cele două spitale care tratează pacienți Covid din Sălaj.

În cadrul acestui proiect, vor fi cumpărate 104 echipamente medicale pentru dotarea secțiilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău care tratează pacienți cu Covid – 19, se vor asigura echipamente de protecție pentru 271 de persoane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău implicate direct în tratarea acestor pacienți, iar la Șimleu vor fi cumărate 114 echipamente si dispozitive medicale pentru dotarea secțiilor din cadrul Spitalului Orășenesc ”Prof. Dr. Ioan Pușcaș” care tratează pacienți cu Covid – 19 și se vor asigura echipamente de protecție pentru 204 persoane.

Până în prezent au fost achiziționate pentru Spitalul Județean de Urgență Zalău echipamente medicale în valoare de 4.504.911 lei. La Secția Pneumologie au ajuns 5 monitoare funcții vitale, un fibrobronhoscop compatibil cu sistemul de autoflorescență, o unitate de criobiopsie și sonde de mărimi diferite, 5 bucăți aspiratoare chirurgicale, 5 bucăți CPAP, 4 bucăți EKG portabile. La Boli infecțioase au venit 5 monitoare funcții vitale, 4 bucăți EKG portabile, la Secția Ginecologie 8 monitoare funcții vitale, iar Secția UPU – SMURD a primit 2 bucăți aspiratoare secreții portabile, 4 bucăți infuzomate, 1 EKG portabil.

De asemenea, la Laboratorul analize medicale au ajuns echipament de biologie moleculară prin spectometrie de masă, pipetor, 2 bucăți Real Time PCR, o centrifugă cu răcire pentru tuburi, o centrifugă cu răcire pentru plăci, bloc termic pentru tuburi, ultracongelator probe virusuri, sistem incubare plăci, concentrator ADN, aparat cuantificare ADN / ARN, sistem purificare apă, bioanalizor, sistem de secvențiere, 2 combine frigorifice.

Toate echipamentele medicale menționate au fost livrate și sunt puse deja în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Zalău, cu excepția a 10 EKG-uri pentru care  s-a înregistrat o întârziere în semnarea contractului de furnizare din cauza unei contestații a unui operator economic. În prezent și acest contract este semnat și se așteaptă livrarea echipamentelor.

Mai sunt în curs de achiziție în cadrul proiectului echipamente medicale pentru Spitalul Județean de Urgență Zalău în valoare de 825.153 lei. De asemenea, sunt în curs de achiziție echipamente de protecție pentru aceeași unitate medicală în valoare de 9.060.152 lei.

Partenerul din proiect – Spitalul Orășenesc ”Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei – și-a achiziționat echipamentele medicale prevăzute și este în curs de achiziție cu echipamentele de protecție și dezinfectați.

Moțiunea nu a adunat destule voturi ca să treacă

Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost respinsă, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Au fost 143 voturi „pentru”, 171 „împotrivă” şi o abţinere.

Social democrații i-au reproșat ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

De cealaltă parte, Cristian Ghinea a catalogat textul moțiunii drept un “banc prost”, un “fake news”.