Marti, 18 iunie, Parlamentul Romaniei a dezbatut si votat motiunea de cenzura, initiata de PNL, intitulata "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot". Cum era de asteptat motiunea nu a reusit sa strânga un numar suficient de voturi, au fost 200 de voturi pentru si 7 voturi impotriva, pentru a trece erau necesare 233 voturi favorabile din totalul de 465 de parlamentari, pentru ca, actualul guvern aflat la a treia motiune, sa cada.
rn
Sedinta parlamentului a inceput cu un moment de reculgere, cu ocazia a 68 de ani de la marea deportare în Baragan, cand in noaptea de 17 spre 18 iunie 1951, ramasa în istorie sub numele de "Rusaliile negre", aproape 40.000 de oameni, au fost luati din casele lor, urcati în vagoane de marfa, iar dupa doua saptamâni au fost abandonati de comunisti în Baragan.
Dupa citirea motiunii initiate de PNL de catre o deputata USR, premierul Viorica Dancila s-a aparat acuzand incapacitatea opozitiei de a prezenta un proiect alternativ la guvernare. A atacat Opozitia spunand despre aceasta ca are doar sloganuri si vrea sa aduca austeritate, laudandu-se cu bunastarea actuala a romanilor si cu un somaj la cel mai mic nivel. A vorbit despre determinarea de a duce la capat mandatul guvernului, s-a laudat cu rezultate care nu pot fi contestate si cu investitii, care au fost majorate cu 5,7%. Despre deficitul bugetar a spus ca acesta nu a depasit pragul de 3% si a anuntat marirea pensiilor de la 1 septembrie. A vorbit despre Guvern, ca despre un guvern responsabil, care a crescut pensii, salarii si alocatiile copiilor. Referitor la Valea Uzului, Dancila a spus ca a cautat solutii si ca respecta minoritatea maghiara, fiind premierul tuturor romanilor. Despre alegerile europarlamentare a spus ca a suplimentat sectiile de votare din diaspora si ca guvernul a actionat conform legii.
Dupa discursul premierului au luat cuvantul liderii grupurilor parlamentare. Primul a fost Florin Iordache de la PSD cel care s-a remarcat prin mai multe proiecte de legi menite sa slabeasca justitia. Dupa Iordache de la PSD, a vorbit Raluca Turcan, ea a spus ca guvernul il slujeste pe Liviu Dragnea, iar oamenii vor sa trimita acasa acest guvern, "pentru ca oamenii au votat impotriva minciunilor". Despre economie acesta a spus ca este pe butuci, pentru ca platim dobanzi de miliarde de euro, iar cel putin doi ministri ar trebui sa fie langa Dragnea.
Dan Barna, liderul grupului parlamentar al USR a vorbit despre guvernul Dancila ca despre o catastrofa care ar trebui sa plece, o creatia a unui om care acum se alfa la puscarie si ca practic ,guvernul alunga romanii din tara. "Romanii numai vor un guvern girat de penali. Vrem dreptate pentru cei batuti in 10 august". De remarcat ca in timpul motiunii un parlamentar USR a fost absent de la motiune.
Reprezentantul UDMR-ului a considerat guvernul Dancila responsabil de ceea ce s-a intamplat in Valea Uzului, considerand "6 iunie o zi neagra, cand s-a evitat un dezastru interetnic".
Calin Popescu Tariceanu a spus ca PSD si ALDE raman impreuna, pentru ca vor sa ramana la guvernare, deoarce "romanii nu au votat pentru protocoalele secrete dintre justitie si SRI" si a invitat Alianta USR PLUS sa fie atenta la "cei din padurea" Baneasa, aluzie la SRI care are un sediu in aceasta padure.
Victor Ponta, Pro Romania, a spus despre textul motiuni ca era un fake, iar votul pentru motiune un avertisment pentru guvernul Dancila. El a vorbit si despre o bomba bugetara, care a explodat deja.
Emil Pascan de la PMP a intrebat guvernul daca intelege in ce film ne aflam si ca se asteapta ca guvernul "Dragnea 3" sa-si asume responsabilitea greselilor facute, iar despre Teodorivici afirmand ca indatoreaza Romania in fiecare ora cu 4,7 milioane lei.
Dupa terminarea interventilor pe tema motiunii, s-a trecut la votarea acesteia prin vot secret cu bile, fiind prima motiune de cenzura votata dupa alegerile europarlamentare. Alesii PSD si ALDE au ramas priponiti in scaune reptand ca sunt prezenti, dar nu voteaza, in timp ce Dancila a ramas in plen pe toata durata votarii motiuni. Traian Basescu era foarte grabit sa voteze, pentru ca avea de prins un avion pentru Bruxelles.
Daca motiunea ar fi fost adoptata, ar fi fost a treia motiune de cenzura adoptata in 30 de ani de catre Parlament, prima fiind cea din 2012, când a cazut Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, iar a doua cea din 2017, când PSD si-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.