Mos Nicolae nu este asteptat in foarte multe institutii din Salaj, parintii fiind nevoiti sa se descurce si cu aceasta zi, care deschide seria sarbatorilor de iarna. Tot azi, 7.000 de salajeni isi sarbatoresc onomastica.
Mos Nicolae este mult mai sarac in acest an, drumul sau prin Salaj fiind unul scurt si fara prea multe opriri, cel putin la nivel de administratie publica. Fie ca angajatii nu au fost prea cuminti in acest an, fie ca l-a atins criza si pe Mos Nicolae – doar in cateva locuri Mosul vine cu daruri si bucurie.
La Zalau si la Jibou nu ofera nimeni cadouri, nici macar nuielusa traditionala de Mos Nicolae. Doar parintii mai intarziati mai alergau ieri dupa-masa sa il ajute pe Mos sa aleaga cadourile potrivite pentru copiii cuminti. Si peste tot umblau vanzatorii ambulanti de nuieluse frumos ornate – simbolul supararii Mosului.
La Simleu vine Mos Turcas
Singurul oras din Salaj unde Mosul vine cu ajutorul Primariei este Simleu Silvaniei. Aici poposeste Mos Nicolae la gradinitele din oras unde 576 de copii vor primi pachete cu dulciuri in valoare de 10 lei fiecare. „Mergem la toti copiii de gradinita din oras cu cadouri, iar pentru copiii care merg la biserica azi avem de asemenea cadouri surprize”, ne-a spus Septimiu Turcas, primarul orasului. Cadouri mai primesc si copiii de la gradinitele din Cehu Silvaniei – aici cei aproximativ 150 de copii vor canta si recita poezii in cadru festiv ca sa-i auda Mosul si sa le lase cadouri. Totusi, Primaria din Cehu inca nu ofera cadouri, ci asteapta perioada colindelor si vizitele elevilor din oras pentru a-i darui in ajun de Craciun.
Cel mai popular sfant din Ardeal
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine pe la geamuri si vede care copii sunt cuminti si dorm si le lasa cadouri in ghetute daca sunt curate si pregatite pentru vizita lui, iar copiilor rai si lenesi le lasa in loc de daruri o nuielusa. Obiceiul de a darui este unul vechi. Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa si noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri de la Mosul care nu li se arata niciodata.
Dincolo de povesti, Sfantul Nicolae se spune ca s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia. Sfantul Nicolae, care in limba greaca inseamna „biruitor de popor”, s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim. De atunci si pana in ziua de astazi, legendele tesute in jurul Sfantului Nicolae l-au transformat intr-un personaj mitic care lasa cadouri fara sa fie vazut si care ii ajuta pe saraci. In Ardeal, Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti.
7.000 de salajeni botezati dupa numele Sfantului Nicolae
Aproximativ 7.000 de salajeni poarta numele de Nicolae si derivate din numele sfantului, potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Salaj. Astfel, 4.822 de salajeni poarta numele de Nicolae si 871 se numesc in buletin Nicu, in vreme ce avem 1.281 de femei care se numesc Nicoleta, iar 167 poarta numele de Niculina.