Zalaul e in criza de locuri de veci de buna vreme si s-a tot vorbit despre asta. Primaria Zalau a cautat solutii, s-au gasit provizoriu prin extinderea cimitirului, dar inca mai dureaza pana se rezolva. Stim asadar cu totii ca cei ce pleaca spre vesnicie au probleme cu stationarea. Cu stationarea in Cimitirul municipiului Zalau, care acum nu mai are locuri decat pentru vreo suta de morti. Locuri nu se mai rezerva, Planul Urbanistic Zonal nu este gata; si totusi mortii trebuie ingropati.
Prinsi in chinga disperarii, oamenii care au avut necazul sa le moara cineva au „atacat” proprietatile din jurul cimitirului, in special cele din partea vestica, doar nu o sa-si tina mortii in casa. Cum se face, cum nu se face (noi cam stim cum se face), ca un teren in suprafata de 0,14 ha, proprietatea privata a Floricai Popa din Zalau, a devenit loc de veci pentru aproape o suta de persoane care s-au saturat de viata asta chinuita de pe pamant. Cu alte cuvinte, mortii au dat buzna in gospodaria femeii.
Florica Popa a cumparat terenul din vecinatatea cimitirului in anul 2005. Prin sentinta civila nr.205 din 28 februarie 2008, cei 14 ari de teren au fost intabulati. Femeia, stiindu-se proprietara de drept, a ingrijit cu mare drag livada care era pe respectivul teren.
Prin mai multe notificari (nr. 45145 din 13.10.2014 sau cea din 20.04.2015, Primaria municipiului Zalau isi exprima intentia de achizitionare a suprafetei de teren pentru extinderea cimitirului. Asta, teoretic. Pentru ca in realitate doamna Popa n-a fost chemata niciodata la primarie pentru negocieri.
Mortii n-au mai putut astepta. Intre timp, gardul care despartea cimitirul de proprietatea doamnei Popa a fost taiat si pe terenul privat au inceput sa navaleasca mortii. Azi un mormant, maine altul. Si uite asa, in decurs de 3 – 4 ani toata suprafata a fost impanzita cu morminte. Livada a fost taiata. Florica Popa nu are pretentia sa fie scosi mortii din mormite, nici sa-i refaca cineva livada. Ea doreste ca terenul ei sa fie trecut in PUZ si sa fie despagubita la adevarata valoare a terenului. Cum s-ar zice, intr-un fel, Florica Popa, fara vrerea ei, a devenit proprietara unui cimitir privat. Numai autorizatie de functionare ii mai trebuie.
Primaria constata ca mortii stau ilegal de aprope fata de o locuinta
Pentru elucidarea cazului am luat legatura cu viceprimarul Fazakas Nicolae, cel care se ocupa din partea adminstratiei publice locale de problemele cimitirului. Edilul ne-a precizat ca nu stie cine a rupt gardul si cu permisiunea cui s-a extins cimitirul pe proprietare FloricaI Popa. Ne-a sugerat sa luam legatura cu Aurel Bican, directorul Directiei Generale a Administratiei Domeniului Public, unitate care administreaza cimitirul. Numai ca ieri Aurel Bican n-a putut fi contactat.
Viceprimarul Fazakas spune insa ca stie situatia Floricai Popa. El n-a spus ca terenul respectiv, intr-adeva intesat de morminte, nu poate fi inclus in PUZ, deoarece se afla la o distanta de 67 de metri de un imobil, iar legislatia actuala prevede cel putin 100 de metri distanta intre gardul cimitirului si locuinte.
Pai, are si nu are logica. Distanta fata de imobil e tocmai pentru ca mortii sa nu-ti stea aproape de casa. Dar acum mortii stau ilegal de aproape la modul concret.
“n paranteza fie spus, in urma cu doi ani, cand legislatia prevedea doar 50 de metri distanta intre cimitir si imobile de locuit, terenul putea fi achizitionat de primarie, dar lucrurile s-au taraganat.
Revenind la momentul de fata, viceprimarul Fazakas a spus ca va trimite topografi la fata locului (precizam ca exista cadastrarea terenului si extras de carte funciara) si se va trece la procedura de expropiere. Alta solutie nu exista. Mortii trebuie lasati sa-si doarma somnul de veci, iar proprietarul terenului trebuie despagubit pentru ca i-a „cazat” pe veci pe cei cei ce au plecat dintre noi pe proprietatea sa.