Vremea primavaratica si diferentele de temperatura intre zi si noapte afecteaza toate insectele, avertizeaza specialistii.
Pacalite de temperaturile mari din timpul zilei, albinele parasesc stupii in cautare de mancare. Pentru ca nu gasesc hrana si sunt epuizate, nu mai reusesc sa se intoarca. Proprietarii se tem ca la primavara vor gasi stupii goi si ca productia de miere va scadea anul acesta.
Si anul trecut a fost unul slab pentru productia de miere. Seceta si episoadele dese de grindina din primavara au distrus bobocii de floare. Apicultorii au recoltat doar o singura data, iar cea mai mare parte din miere au lasat-o in stup, pentru ca albinele sa aiba cu ce sa se hraneasca iarna aceasta.
Anul trecut, borcanul de miere a costat 20 de lei, dar anul acesta pretul ar putea creste. Daca vremea va continua sa fie mai calda, jumatate din albine ar putea muri, se tem apicultorii.
In anii fara fenomene meteo extreme, tara noastra produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual si ocupa locul 4 in Europa.
La nivel national, sunt inregistrati 40.000 de apicultori, care detin peste 1,4 milioane de familii de albine, arata datele Federatiei asociatiilor apicole din Romania.