Monitorul preturilor te poate ajuta sa faci cumparaturile mai ieftin

imagine-articol0_53349

 

Consiliul Concurentei a lansat recent “Monitorul preturilor”, o platforma online unde oricine poate compara preturile practicate de marile magazine pentru cele mai uzuale produse. Sunt incluse magazinele Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny si Profi.
Chiar daca programul este deocamdata pilot si include datele raportate din Bucuresti si judetul Ilfov, acesta poate oferi informatii utile pentru toti rom‘nii, in conditiile in care marile lanturi de magazine practica ace-leasi preturi in toate unitatile din tara. Dintre magazinele incluse, majoritatea le avem si in Salaj: Lidl, Kaufland, Carrefour, Penny si Profi.
Scopul acestui instrument este ca, in loc sa mergi din magazin in magazin sa compari preturile, sa poti face acest lucru de acasa si sa alegi ceea ce iti convine. In plus, considera cei de la Consiliul Concurentei, existenta acestei platforme care sa compare preturile practicate de retaileri va stimula competitia in piata, iar asta se va traduce, in cele din urma, prin preturi mai mici pentru cumparator.
Pentru a utiliza platforma, consumatorii trebuie sa intre pe monitorulpreturilor.info, sa selecteze zona, iar apoi unul dintre sectoarele capitalei sau o localitate din Ilfov. Cei din alte judete, chiar daca nu pot selecta deocamdata localitatea lor, isi pot face o idee select‘nd oricare dintre cele mentionate. In plus, clientul poate selecta forma de comert: supermarket si discounter, hipermarket, cash&carry. Apoi va selecta cel putin cinci produse la alegere si va apasa butonul „cautare“. Platforma va afisa doua clasamente: cosul cel mai ieftin, stop_coloana care contine pro-dusele cu cele mai mici preturi practicate de retailerii implicati si magazinele unde se pot gasi acestea, si cosul cel mai bine v‘ndut, care contine produse brand, nu marca proprie a magazinelor, si unitatile unde gasesc aceste produse.

Metro, Auchan si Cora lipsesc

La acest proiect nu participa toti marii retaileri. Metro nu participa pentru ca functioneaza dupa un concept diferit, adres‘ndu-se in primul r‘nd firmelor, nu populatiei. Auchan urmeaza sa se înscrie în proiect la o data ulterioara, iar Cora a refuzat colaborarea.

Informatiile oferite sunt orientative

Platforma are plusuri si minusuri. Utilizarea ei te poate ajuta sa iti faci o imagine de ansamblu despre preturile practicate pentru numeroase produse, dar nu pentru orice produse. Lipsesc din program fructele. De asemenea, preturile din magazine se schimba foarte des, chiar zilnic, iar platforma nu se va folosi in fiecare moment de pretul real, din acel moment, actualizarea datelor fac‘ndu-se sapta-m‘nal. De asemenea, Monitorul preturilor nu compara preturile per produs ci per cos de cumparaturi, deoarece specialistii au considerat ca oamenii merg la un magazin mare pentru a cumpara mai multe produse, nu doar unul singur.