Traversăm o perioadă în care se suprapun crizele din diferite domenii, de la criza pandemică la criza energetică. În ultimele trei luni, peste aceste crize s-a suprapus și criza guvernamentală, generată de două dintre partidele din alianța de guvernare: PNL și USR. Fratele mai mic, USR, s-a supărat pe premierul Florin Cîțu și a votat alături de PSD și AUR demiterea propriului guvern, liniștindu-și propriii simpatizanți cu mesajul: de luni, Cîțu e istorie! Au trecut aproape trei luni de când Câțu e istorie, însă tot el este premier, chiar dacă demis, în vreme ce USR baleiază între acuze la adresa liberalilor și dorința de intrare din nou la guvernare. Dacian Cioloș a mers cu o propunere de premier la mișto la Cotroceni, deși știa că nu are nicio șansă să coaguleze o majoritate parlamentară. Ba chiar a insistat să treacă cu un cabinet improvizat prin audierile comisiilor parlamentare și să pice la vot în plen cu cel mai mare succes. Pe noi ne-a costat 10 zile de criză în plus. Ulterior, și PNL a mers la Cotroceni cu o propunere făcută tot la mișto, în persoana generalului Nicolae Ciucă. Timp de zece zile am auzit de la Ciucă cum merge la negocieri și cum încearcă să adune o majoritate, tot cu o listă de miniștri încropită. A depus armele cu două zile mai devreme decât Cioloș, depunându-și mandatul înainte de a merge în Parlament, la audieri în comisii și la vot. Am mai pierdut încă opt zile, în acest circ politic. Acum, se reiau declarațiile, chemările la negocieri, acuzele reciproce, însă pe același fond de dispreț și neplăcere față de posibilitatea colaborării între ei.
Cîțu a anunțat flexibilizare în negocieri
Marți seara, premierul demis și președinte PNL, Florin Cîțu, a anunțat, după ședința conducerii PNL, o flexibilizare a negocierilor pe care le va face cu partidele parlamentare.
„A fost adoptată propunerea BEx de flexibilizare a mandatului de negocieri cu forțele democratice din Parlament, iar echipa de negociere va fi condusă de președintele partidului. Din ea fac parte prim-vicepreședinții PNL și secretarul general al partidului. Au fost 2 abțineri la vot”, a afirmat Florin Cîțu, după ședința Biroului Politic Național, de la Parlament. Acesta a spus că mandatul de negociere prevede ca premierul să fie propus de la PNL. „Azi nu am avut o discuție despre premier. La negocieri vom merge cu propunerea ca premierul sa fie de la PNL”, a mai spus șeful liberalilor.
Pe surse, informațiile privind intențiile PNL sunt destul de contradictorii: fie va fi propus Nicolae Ciucă din nou ca premier, fie chiar Florin Cîțu. Alte informații îl arată pe ministrul de Interne, sălăjeanul Lucian Bode, ca potențială propunere de premier.
USR rămâne în logica ultimelor luni
Dacian Cioloș, liderul USR, a anunțat din nou că vrea refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDMR.
„PNL are de ales între a reface coaliția cu USR și să continuăm pe drumul reformelor sau să se întoarcă la PSD, adică la hoție din banii publici pentru baronii locali. Am crezut că există o șansă pentru refacerea coaliției de modernizare a României. Din păcate, însă, în ultimele ore vedem că intenția unor lideri din PNL este de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a partidelor vechi”, a declarat Cioloș.
Așadar, useriștii pozează din nou ca adepții refacerii coaliției de guvernare, dinainte de criza pe care au generat-o, însă rămân în logica adolescentului crizat și mofturos, deloc dispus la negocieri: vor la guvernare, dar fără Cîțu, fără Ciucă, fără indiferent pe cine propun liberalii premier. Și fără… orice va urma, pentru că vor găsi un motiv să dea din picioare și să țipe isteric.
Semnal interesant de la UDMR
Dacă UDMR a părut singura formațiune politică din peisaj care păstrează echilibrul, nu se dezminte nici de data asta. Sătul de crizele USR și de jocul interminabil al negocierilor făcut de cei de la PNL, a dat un semnal interesant partenerilor de guvernare. Declarațiile liderilor UDMR arată că s-au săturat de criza politică și sunt dispuși să adere la o majoritate care să aducă stabilitatea. Asta ar putea să se întâmple cu orice formațiune politică parlamentară, inclusiv cu PSD, dacă cei de la USR și PNL nu termină crizele. Probabil că doar cu AUR nu vor fi de acord udemeriștii, dar semnalul dat de ei ar trebui să îngrijoreze partidele de centru-dreapta. Maleabilitatea UDMR a fost deja exercitată la votul din Camera Deputaților, când a fost ales interimar pesedistul Mihai Grindeanu. Dacă vor înțelege sau nu cei de la PNL și USR ce mesaj transmite UDMR-ul, rămâne de văzut.
PSD vrea, în sfârșit, la guvernare
După două runde de consultări la Cotroceni, când PSD nu a mers cu nicio propunere de premier și a susținut că nu vrea la guvernare. Iată că de data asta pesediștii s-au sucit. Văzând că alianța eșuată a celorlalte partide nu reușește nicicum să se înțeleagă, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că vor propune premier.
”PSD e dispus să își asume actul de guvernare ca să scoatem România din criză. E obligația noastră să ne implicăm în soluționarea crizelor din România. Acest bâlci din ultimele două luni trebuie să înceteze”, a spus Marcel Ciolacu într-o declarație de presă la sediul PSD. El a anunțat că partidul a schițat ”o sută de priorități pentru români și de la acestea vom porni discuțiile cu PNL sau USR”.
AUR vrea suspendarea președintelui
Cum niciunul dintre principalele partide politice din Parlament nu prea iau în considerare o alianță cu AUR pentru formarea viitorului guvern, cenușăreasa politicii se ocupă de lucruri ”serioase”. AUR a început o campanie de strângere de semnături prin care vor suspendarea președintelui Klaus Iohannis, ca tabloul crizei instituțiilor statului să fie complet.
Aproape amuzant este faptul că un parlamentar liberal a semnat lista: deputatul de Brașov Dumitru Flucuș. Cel mai probabil acesta va fi exclus din partid.
Dan Vîlceanu, secretar general PNL, a confirmat informația și a anunțat miercuri dimineață că Dumitru Flucuș va fi exclus din partid. „Din câte am înțeles, a semnat și va fi exclus din partid în maximum două săptămâni. (…) În momentul în care ai făcut un asemenea gest, nu ești parlamentar liberal, ești de la AUR, ai aceeași minte ca Georgică Simion și te duci la Georgică Simion”, a declarat Dan Vîlceanu.
Inițiativa AUR de suspendare a președintelui are nevoie de 156 de semnături ale parlamentarilor, reprezentând o treime din numărul total al aleşilor, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale. Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui.
Va să zică, psd nu mai ciumă acum e mumă !
Ne pedepsește bunul Dumnezeu ptr ca l-am omorât in 1989 pe cel care azi mulți îl plâng ! Se răsuceste in mormânt împreuna cu ceilalți înaintașii ai nostrii! “România ….te iubim”!!!
Catule, lasa-ne, ca nu te mai suport! Lasa orgoliile! Bode nu mai fi lingusitor! Rares Bogdan esti un caraghios!