Diminetile incep cu o cafea dintr-un motiv foarte serios. Este acel mic rasfat, aromat, catifelat si suficient de puternic pentru a ne trezi din visare si a ne da boostul de energie de care avem nevoie pentru a ne incepe ziua. 

rn

Exista o multime de variabile in ceea ce priveste varietatea, originea, modurile de prajire si de preparare a cafelei, motiv pentru care putem afirma ca savurarea cafelei este o experienta personala. Tu cum o preferi pe a ta? Modul in care o prepari influenteaza aroma, textura si gustul cafelei care ajunge in ceasca ta.
Producatorul de expresor cafea Beko te sfatuieste cum sa faci cafeaua, chiar si fara un expresor cafea. Iata modalitati de a o pregati chiar la tine acasa.
Espresso
Este cea mai populara modalitate de preparare a cafelei, pe care o intalnesti in special in cafenele. Metoda inventata de italieni presupune trecerea apei fierbinti, sub presiune, prin cafeaua macinata. in urma acestui proces, rezulta o bautura intensa cu un strat fin si cremos de spuma. Deoarece este foarte concentrat, un shot de espresso contine mai multa cofeina raportat la volum decat cafeaua obisnuita. Aroma sa puternica il face punctul de plecare pentru pregatirea si altor tipuri de cafea, cum sunt cele care contin lapte: cappuccino, caffe latte sau caffe macchiato.
Iubitorii de cafea nu se rezuma doar la ceasca bauta in zori de zi. Dupa masa de pranz un espresso este binevenit pentru a stimula digestia, iar dupa-amiaza mai poti bea inca unul pentru a duce la bun sfarsit treburile ramase. Cum optiunea de a ne bea cafeaua numai la cafenea din mana unui barista nu este de fiecare data cea mai la indemana, un expresor cafea automat este binevenit acasa sau la birou.
Cafea turceasca
Cafeaua turceasca ocupa un loc binemeritat intre cele mai cunoscute moduri de a preparare ale acestei bauturi, nu doar datorita posibilitatii de a citi viitorul in ceasca, ci mai ales pentru aroma intensa si textura cremoasa.
in mod traditional, cafeaua turceasca se prepara intr-un ibric din cupru. Cafeaua este macinata foarte fin asemenea pudrei de cacao. Procesul de pregatire este foarte similar cu cel al cafelei la ibric pe care o pregatim noi, romanii, in mod obisnuit.
Peste apa rece se adauga cafeaua si zaharul. Ibricul se pune pe aragaz la foc mediu, pana ce apa se incalzeste. Cand cafeaua incepe sa coboare pe fundul vasul, poti utiliza o lingurita pentru a amesteca. Scade intensitatea flacarii si continua prepararea la foc mic pana ce cafeaua da in fiert.
Acesta este cel mai simplu si la indemana mod de a prepara o cafea buna si nu ai nevoie de un aparat scump precum un expresor cafea.
Cafea la filtru
O metoda foarte la indemana de a pregati cafeaua este filtrul, care de asemenea este o optiune mai ieftina decat un expresor cafea. Principiul dupa care functioneaza implica turnarea apei calde peste cafeaua macinata si trecerea printr-un filtru de hartie, de metal sau plastic. Rezulta astfel o cafea curata si limpede, ce poate fi savurata imediat. Filtrele de cafea ofera posibilitatea mentinerii cafelei la o temperatura constanta pentru a preveni racirea, insa nu este recomandat sa faci acest lucru, deoarece cafeaua va deveni amara. Cel mai bine este sa o consumi imediat dupa ce ai preparat-o. Vestea buna in ceea ce priveste acest tip de preparare, o reprezinta faptul ca filtrul retine un compus uleios din boabe, responsabil de cresterea colesterolului rau, sa ajunga in bautura.
Pentru o cafea buna, asigura-te ca folosesti boabe de calitate. De asemenea, spala filtrul dupa fiecare utilizare, deoarece pe aparat raman diferiti compusi care influenteaza gustul cafelei la urmatoarea preparare.