Parlamentarii s-au intors miercuri la munca si odata cu ei revin in atentie si proiectele de modificare a codurilor penale.
rn
Proiectele se afla in discutia comisiei conduse de "alta intrebare" adica de fostul student la Balti, in Republica Moldova, Florin Iordache. Altfel spus, omul cu Ordonanta 13.
In zilele urmatoare ar trebui sa aflam care va fi noua definitie a infractiunii de abuz in seviciu. Va avea prag – adica primarul va putea "strecura" ceva bani?; nu va avea prag – adaca sa nu poata "disparea" nimic?; va fi o cacialma?!
rn
O chichita in lege, de dragul lui Dragnea
rn
Dar sa spicuim cateva dintre propunerile pentru modificarea codurilor penale. Una dintre ele spune ca procesele se rejudeca daca unul dintre judecatorii care au dat sentinta nu semneaza motivarea. “n paranteza fie spus, intr-o asemenea situatie a fost chiar Liviu Dragnea. Livia Stanciu, judecatoarea care a condus completul de judecata in dosarul Referendum, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, s-a pensionat inainte ca sentinta sa fie redactata, astfel ca sentinta a fost semnata de succesoarea sa, Cristina Tarcea. Dragnea ar putea scapa asadar de istoricul lui de condamnat penal daca procesul se rejudeca si iese basma curata.
rn
Drepturile infractorilor la imagine
si la ascuns probe compromitatoare
rn
Alte schimbari importante ii vizeaza pe denuntatori. Acestia pot semnala o fapta pe care o considera ilegala in termen de sase luni de la producerea ei. N-ai facut denuntul intr-o jumatate de an, faptasul iese basma curata.
Propuneri controversate si in privinta dreptului la imagine al suspectilor. Parchetele nu vor mai avea voie sa comunice informatii din dosare, iar persoanele nu trebuie prezentate la trelevizor purtand catuse. Cum s-ar zice, infractorii sa apara in imagine ca neprihaniti. In plus, procurorii nu vor putea folosi alte probe descoperite in urma perchezitiilor in afara celor pentru care au mandat.
rn
Delapidarea din banul public va fi un mizilic
rn
Nicio vorba deocamdata despre articolul care a generat protestele privind Ordonanta 13, cel referitor la abuzul in serviciu. Opozitia sustine ca puterea il tine in sertar si va fi adoptat pe ultima suta de metri.
Alesii PSD-ALDE se gandesc la redefinirea abuzului in serviciu, astfel incat infractiunea sa fie legata de luarea sau darea de mita. “n acest caz, nici nu va mai fi nevoie de introducerea unui prag. “n acest context, inseamna ca delapidarea va fi un fenomen obisnuit, in cel mai rau caz o simbolica contraventie.
rn
Politicianul spune ca sunt modificari firesti,
avocatul le clasifica insa drept anormale
rn
Deputatul PSD Salaj Iuliu Nosa a declarat ca modificarile Codului penal nu sunt facute doar din dorinta de a schimba ceva. Aceste modificari sunt o urmare a deciziilor prin timp ale Curtii Costitutionale. Deciziile sunt ale Curtii si Comisia doar le propune pentru adoptare.
Mai multe ne spune insa cunoscutul avocat Bogdan Ilea.
"Stabilitatea este cea mai importanta calitate a unui sistem si in special a unui sistem juridic. Propunerile de modificari ale Codului penal nu fac altceva decat sa bulverseze societatea. Au trecut doar patru ani de cand au fost adoptate Codul penal si Codul de procedura penala. Cele doua acte normative ar fi trebuit lasate sa se cristalizeze. Prin modificarea Codurilor penale se fac anumite legi cu dedicatie si, totodata, Puterea incearca distragerea opiniei publice de la problemele curente ale societatii – inflatie, salarii, pensii etc", spune avocatul.
rn