Daca va intereseaza cine poate primi ajutoare sociale in 2020 atunci trebuie sa stiti ca acestea se acorda persoanelor singure sau familiilor care au venituri mici. Guvernantii au decis ca din acest an sa acorde mai multor persoane dreptul de a beneficia de asemenea ajutoare. Nici pensionarii nu fac exceptie de la anumite masuri de imbunatatire a nivelului de trai.
rn
Acestia pot avea dreptul la pensia minima garantata. De altfel, un venit minim garantat este gandit ca o forma de asistenta sociala, al carui nivel se raporteaza la indicatorul social de referinta (ISR, in cuantum de 500 de lei), si are urmatoarele valori:
0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singura; 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din doua persoane; 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; cate 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie.
rn
Modificari facute de guvernanti:
Cateva conditii pentru a incasa acesti bani! Astfel, persoanele care beneficiaza de o forma de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 sau mai multe persoane apte de munca din familia beneficiara au obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse actiuni sau lucrari locale.
In aceste cazuri, orele lucrate se insumeaza pentru toate persoanele din familia care beneficiaza de ajutor social si se calculeaza proportional cu valoarea ajutorului primit de familie. Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre aceste niveluri si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Acest ajutor reprezinta o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singura sau familia). Cererea de acordare a ajutorului social si declaratia pe propria raspundere se depune la primaria localitatii in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta titularul, potrivit legii.
Venitul net lunar in cauza se calculeaza ca suma tuturor veniturilor pe care persoana/familia respectiva le-a obtinut in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv: asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, obligatii legale de intretinere si alte creante legale.
Nu se iau in calcul: alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia de stat pentru copii, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli, sprijinul financiar ^bani de liceu^, veniturile obtinute de zilieri, bursele scolare, sumele acordate tinerilor cu cerinte educationale speciale, tichetul social pentru stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor proveniti din familii defavorizate.
Alocatia pentru sustinerea familiei cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani se acorda cu scopul de a asigura conditii mai bune pentru cresterea copiilor si pentru a-i incuraja pe acestia sa mearga la scoala. De aceasta alocatie beneficiaza inclusiv familiile monoparentale care are copii in intretinere (dar cu conditia ca ei sa locuiasca impreuna).
Alocatia poate fi obtinuta chiar daca unul dintre copii are multe absente nemotivate. In familiile cu mai multi copii, daca unul dintre acestia are mai mult de 20 de absente nemotivate, atunci el nu este luat in calcul pentru acordarea ajutorului social, dar absentele sale nici nu pot cauza pierderea intregii alocatii pentru familia respectiva.
rn
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie).
Acesta poate fi solicitat atat de persoanele care locuiesc singure cat si de familiile cu mai multe persoane. De la 1 ianuarie 2019, dreptul de a primi ajutorul de incalzire revine si persoanelor singure/familiilor cu venituri intre 615 si 750 de lei.
In cazul energiei termice: ajutorul poate fi obtinut de familiile cu un venit net mediu lunar/membru de pana la 1,572 ISR (786 de lei) si de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei);
In cazul gazelor naturale, energiei electrice si lemnelor, carbunilor si combustibililor petrolieri: limita maxima a venitului net mediu lunar pe persoana singura/familie trebuie sa fie, in principiu, de cel mult 1,500 ISR (750 lei); limita superioara a venitului a crescut chiar la inceputul acestui an, prin OUG nr. 114/2018, de la 615 lei, cat era inainte.
rn
Indemnizatia sociala pentru pensionari:
Aceasta se acorda astfel incat orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim sa primeasca cel putin aceasta valoare (s-a numit, la momentul introducerii sale in legislatie, pensie minima garantata). De la 1 septembrie 2019, valoarea minima este 704 lei, majorata de la 640 de lei.
rn
Ajutorul de deces: se acorda in cazul mortii unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora, iar suma se acorda potrivit legii ce stabileste bugetul asigurarilor sociale. In cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cuantumul este de 5.429 de lei; in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 2.715 lei.