Probabil ca deputatul PNL care a initiat proiectul de modificare si completare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a trecut si el prin calvarul obtinerii certitificatului de urbanism. Calvarul incepe cand vrei sa construiesti ceva, iar dupa ce ai platit inginerul ca sa-ti faca documentatia topografica, trebuie sa astepti de la Cadastru aproparea acesteia care dureaza cam peste doua saptamani, iar ulterior de la primarii mai trebuie sa astepti mult si bine pana sa obtii certificatul de urbanism, chiar daca ti se dau asigurari ca intr-o luna il vei primi. Prin proiectul legislativ, de care vorbim si care intra spre votare in Camera Deputatilor in sedinta din 15 octombrie 2019, s-a incercat initial ca obtinerea certificatului de urbanism sa se realizeze in termen de 5 zile, insa chiar autorul proiectului a venit cu un amendament prin care certificatul sa se obtina in 15 lucratoare de la data inregistrarii cererii. In caz de adoptare al acestui proiect emiterea avizelor de la Mediu sau de la Sanatate Publica pentru construirea de locuinte unifamiliare nu va mai fi necesara, nici pentru construirea de anexe gospodaresti, cu exceptia celor utilizate pentru cresterea animalelor. O alta propunere importanta este legata de situatia neînceperii lucrarilor în termenul de valabilitate al autorizatiei de construire sau a schimbarii de termen, iar daca nu au fost aprobate reglementari urbanistice diferite fata de cele în temeiul carora a fost emisa autorizatia initiala, se va putea emite o noua autorizatie de construire în baza aceleiasi documentatii pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire/desfiintare, fara a fi necesar un nou certificat de urbanism si fara obtinerea unor noi avize/acorduri. Cu conditia în care aceasta noua autorizatie de construire este solicitata intr -un interval de timp egal cu termenul de valabilitate al autorizatiei de construire initiale. În cazul schimbarii regimului de protectie al imobilului sau al zonei în care se afla acesta, de la data emiterii autorizatiei pâna la noua solicitare de autorizatie este necesara reconfirmarea avizului emis de catre autoritatea emitenta responsabila cu problematica protectiei.

rn

De asemenea o prevedere cuprinsa in acest proiect legislativ, deloc lipsita de importanta, este posibilitatea ca certificatul sa fie emis si comunicat solicitantului fie în format scriptic, fie în format digital, prin intermediul postei electronice, daca solicitantul si-a exprimat acordul în acest sens prin cerere.

rn

Modificarile acesta sunt cuprinse in raportul Comisiei pentru administratie publica si amenjarea teritorului, saptamana viitoare vor intra la vot in Camera Deuptatilor.