Astfel, potrivit unei propuneri legislative, coeficientii minimali de ierarhizare salariala se vor pune in practica pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pentru care e obligatoriu un nivel de calificare si vor urca pana la 2,80 la studiile superioare.
Acest proiect se afla pe ordinea de zi la Senat si prevede ca, pe langa salariul minim stabilit de Guvern, sa functioneze o serie de coeficienti minimali de ierharhizare, care sa se inmulteasca cu salariul minim si sa rezulte in mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai de jos corespunde muncitorilor necalificati si cel mai de sus sa fie pentru cei cu studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate.
"In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienti minimali de ierarhizare salariala", scrie in propunerea care este la momentul actual, inregistrata la Senat.
In prezent exista mai multe tipuri de salarii minime: valoarea general aplicabila, de 2.080 de lei, salariul minim brut diferentiat pentru cei care ocupa functii ce necesita studii superioare, daca au o vechime in munca de cel putin un an in domeniul acelor studii, de 2.350 de lei. De asemenea, un salariu minim de 3.000 de lei, in domeniul constructiilor.