Fost lider de sindicat la platforma Suplacu de Barcau, Ioan Mocan, vorbeste in exclusivitate despre afacerile grupului Luca – Vantu.
Asociatia pentru Drepturile Petrolistilor si Fostilor Petrolisti, condusa consilierul judetean Ioan Mocan, lupta sa-i stranga sub aceeasi umbrela pe 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom, din perioada 1994-2005, care trebuie sa beneficieze direct de pachetul de 8 la suta din actiunile societatii. Ioan Mocan s-a hotarat sa lupte pentru recuperarea banilor de la Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu, dupa ce procurorii Parchetului instantei supreme au propus arestarea preventiva a celor doi oameni de afaceri pentru ca „falimentarea controlata a Petrom Service SA a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor”. De asemenea, la propunerea Asociatiei pentru Drepturile Petrolistilor procurorii au pus sechestru asigurator pe conturi, 81 de proprietati imobiliare detinute de cei doi, intre care si 46 de terenuri, cinci apartamente, hoteluri, restaurante, spatii comerciale, un bloc de opt etaje), plus masini de lux si ambarcatiuni. „Am adeziunile a peste 37.000 de petrolisti sau fosti petrolisti si sper ca in doua luni sa ajungem la 60.000 de membri. In Salaj estimez ca sunt aproximativ 7.000 de angajati Petrom, fosti angajati sau urmasi care trebuie sa beneficieze de pe urma pachetului de 8 la suta din actiunile SNP Petrom”, ne-a declarat Ioan Mocan.
Cum au furat Vantu si Luca banii petrolistilor
Conform estimarilor, o actiune Petrom poate fi cumparata la un pret de numai 0,05 euro, similar cu cel la care OMV a cumparat actiuni de la statul roman, si ca atare pachetul de 8 la suta din actiunile companiei petroliere ar putea fi cumparat cu doar 235,2 milioane de euro. Din aceasta suma, aproximativ 83 de milioane de euro au fost insusite de grupul Luca-Vantu, care au introdus intr-un faliment controlat Petrom Service iar oamenii nu si-au mai primit dividentele. Ioan Mocan explica cum Luca si Vantu au furat din banii angajatilor Petrom. „In anul 1998 a fost infiintata Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, iar in ‘99, 2000 si 2001 s-au virat aproximativ 1500 de miliarde de lei vechi in conturile asociatiei, banii fiind destinati actionarilor asociatiei si reprezentau cota de participare la profitul Petrom. Cu toti banii s-au facut mai multe afaceri, printre care s-a cumparat si o cooperativa de credit care a devenit Banca Romextera. Vazand ca nu le reusesc afacerile in sistemul bancar au cedat platformele petroliere ale Romaniei la Gabriel Comanescu si au infiintat acest Petrom Service, o firma care a preluat partea mecano-energica a societatii”, a precizat Mocan.
Angajati trasi in piept de sindicalisti
In ce priveste dividentele actionarilor Asociatiei Salariatilor Petrom, Ioan Mocan spune ca „toate actiunile sunt trecute pe 24 de oameni, ca si la colectiv”. „Grupul de interese condus de Luca, si sprijinit de liderii locali de sindicat care au votat impotriva oamenilor, a trecut toate actiunile pe numele lor. Nimeni nu stie momentan cate actiuni, si implicit cati bani, ii revin fiecarui actionar al Asociatiei. N-au facut niciodata nominalizari individuale pentru cei 72.000 de membri, iar Asociatia pentru Drepturile Petrolistilor si Fostilor Petrolisti incearca acum sa faca aceste nominalizari”, a conchis Ioan Mocan.
Mocan spune cum au luat Vantu si Luca banii angajatilor Petrom
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...