Direcţia de Administrare a Domeniului Public Zalău doreşte majorarea cu 30 la sută a tarifelor practicate pentru serviciile de pompe funebre.
In şedinţa de consiliul local de luni, 21 martie, consilierii zălăuani vor dezbate şi vota un proiect de hotărare privind majorarea cu 30 la sută a tarifelor pentru serviciile de pompe funebre practicate de către Direcţia Generală de Administrare a Domeniului Public (DGADP). „Ca urmare a modificărilor legislative privind activităţile autofinanţate, pentru menţinerea activităţii la cimitirul municipal am fost nevoiţi să majorăm tarifele serviciilor prestate. După discuţiile avute cu conducerea Primăriei, considerand că majorarea rezultată, de 65 la sută, este destul de mare, propunem următoarele tarife: 200 de lei pentru catafalcarea cu utilizare capelă, 150 de lei pentru săparea gropilor de inhumare adulţi şi 150 de lei pentru locul de inhumare”, se arată in proiectul de hotărare. Iniţiatorii spun că procentul de majorare rezultat, de 30 la sută, are in vedere „asigurarea cheltuielilor de personal şi salubritatea”. Singurul preţ care rămane nemodificat este cel de 63 de lei pentru săparea gropilor de inhumare copii. Tarifele actuale sunt de 167 pentru catafalcare cu utilizare capelă, 109 lei costă săpatul gropilor pentru adulţi şi 104 lei locul de inhumare.
ADP-ul a pierdut din servicii in favoarea privaţilor
Din proiectul de hotărare reiese faptul că „ridicarea şi transportul decedatului de la locul decesului nu se mai efectuează de către DGADP, deci nu mai sunt necesare tarife” pentru acest tip de activitate care a fost acaparată de către firmele de pompe funebre. De asemenea, preţurile pentru un loc de inhumare in zona I (curtea Capelei) nu mai sunt valabile deoarece nu mai există locuri de inhumare in această zonă. Conducerea ADP pune creşterea preţului şi pe seama preţurilor la materialele necesare pentru săparea gropilor: tarnacop, sapă de munte, casma, lopată, cizme sau salopete. „In privinţa unei salopete considerăm că aceasta ar putea fi utilizată doi ani in loc de un an”, mai spun oficialii ADP. In final, iniţiatorii propun ca noile tarife să intre in vigoare cu data de 1 aprilie 2011, după ce proiectul de hotărare va fi adus la cunoştinţa publicului.
Inmormantarea te costă minim 1500 de lei
Dacă ADP a decis să majoreze tarifele practicate pană acum, firmele de pompe funebre nu vor creşte preţurile din cauza concurenţei de pe piaţă. „La noi preţurile au rămas constante şi nici măcar cu 5 la sută, cat a crescut TVA-ul, nu s-au majorat”, ne-a spus reprezentanta firmei Rekviem, care consideră justificate tarifele ce vor fi percepute de către ADP. Dacă decizi să apelezi la serviciile unei firme de pompe funebre vei scoate din buzunar 500 de lei pentru sicriu şi aproximativ 300 de lei pentru săparea gropii. In plus trebuie plătit transportul decedatului şi inhumatul. La aceste preţuri se adaugă cei 350 de lei care merg la ADP pentru catafalcarea cu utilizare capelă şi locul de inhumare.
Moartea se scumpeşte cu 30 la sută
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...