Tinerii salajeni isi comanda fara restrictii pe internet un nou drog periculos, vandut sub numele de „Generation 2012”, cu proprietati similare celebrei sari de baie „Special Gold”, interzisa recent printr-o ordonanta a Guvernului alaturi de alte substante si plante etnobotanice asimilate drogurilor.
Celebra „sare de baie” Special Gold, interzisa prin lege, a fost inlocuita de o substanta cu aceleasi proprietati, dar care nu apare pe lista Ministerului Sanatatii.

Generation 2012 a inlocuit „sarea de baie” Special Gold
Potrivit lui Cristian Latcau, seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Salaj, in locul celebrei „sari de baie” Special Gold, declarata ilegala, si-a facut imediat aparitia o substanta similara, denumita Generation 2012, care, desi are aceleasi efecte ca si sarea de baie, este perfect legala. Reprezentantii SCCO sustin ca, data fiind legalitatea lui, Generation 2012 se vinde fara probleme in Salaj, in special pe internet, fara ca ei se poata interveni in vreun fel. Pretul unei doze fiind de 70 – 80 de lei.
Generation 2012 este un compus pe baza de methylendioxypyrovalone, un drog psihoactiv care actioneaza ca un inhibitor la nivelul creierului. Consumul acestui drog duce la: tahicardie si hipertensiune arteriala, hipertermie si transpiratii, midriaza si miscari involuntare ale ochilor, incapacitatea de a deschide in mod normal gura si scrasnirea dintilor, insomnie si agitatie, anorexie (lipsa poftei de mancare), greata si varsaturi
La nivel cognitiv, Generation 2012 da o stare de excitare si stimulare, ridica moralul, faciliteaza socializarea si empatia si poate duce la o perceptie imbunatatita a culorilor. La doze mari poate da halucinatii, psihoza, atacuri de panica, ritm cardiac ridicat (140 de batai pe minut) si anxietate.
Doua saptamani. Doar atat a tinut in Salaj „minunea” sau, mai exact, efectul Ordonantei de Urgenta nr.6/2010, prin care Guvernul interzicea comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Lovitura data dealerilor de substante asa-zise „etnobotanice”, legale pana in acel moment, a fost rapid compensata prin aparitia unor substante noi, neincluse pe lista de 36 elaborata de Ministerul Sanatatii, dar avand un efect asupra consumatorilor cel putin la fel de periculos ca si drogurile declarate ilegale.
Cine sunt consumatorii?
Potrivit lui Latcau, victime ale consumului de droguri „legale” cad in primul rand tinerii, si inca la varste destul de fragede (14 – 15 ani), care, pe fondul lipsei experientei de viata si a unei educatii in familie insuficiente, sunt mai usor de ademenit de dealeri. „Primesc la inceput doze gratuite, pe la petreceri, si gata, au cazut in capcana dependentei”, a explicat seful SCCO mecanismul atragerii de consumatori de droguri. Totusi, dat fiind pretul piperat al unei doze, rezulta ca ingenuitatea nu este singurul element al „portretului-robot” al unui consumator, cel putin la fel de important fiind si statutul social al acestuia sau, mai exact, cat de multi bani isi permite sa cheltuiasca pe droguri. Pentru ca nu orice liceean isi permite sa dea zilnic, fie si doar saptamanal, cate 70 – 80 de lei pe o astfel de doza, ci doar cei provenind din familii instarite.
Unde se consuma droguri „legale”?
Dupa cum ne-a declarat reprezentantul SCCO, consumatorii de astfel de substante sunt concentrati in special in Zalau, dar si in celelalte orase din judet. Deocamdata – sustin politistii – nu a fost pus in evidenta consum in mediul rural din judet.
„Nu e Salajul biserica, dar totusi nu e ca in alte judete”
Conform estimarilor lucratorilor SCCO, in Salaj exista in acest moment cel putin cateva zeci de consumatori de droguri legale. „Ne bucuram ca tinerilor consumatori din Salaj le este foarte frica de lege si nu consuma droguri ilegale. Ei stiu ca risca 10 – 20 de ani de inchisoare si stau departe de drogurile interzise” – a precizat Cristian Latcau, apreciind ca „nu e Salajul biserica, dar totusi nu e ca in alte judete”.
Reprezentantii SCCO au tinut sa precizeze ca desi sunt comercializate ca si plante etnobotanice, aceste substante nu au, de cele mai multe ori, nimic in comun cu vegetatia. Ele sunt, de fapt, produse chimice de sinteza, in cel mai bun caz amestecate cu fragmente de plante. De aici si gradul mare de dependenta pe care il dau chiar si dupa prima doza si efectele dezastruoase asupra sanatatii celor care le consuma.
Doi tineri salajeni au ajuns la spital
Amploarea mai mica a fenomenului face ca in Salaj numarul consumatorilor care au ajuns la Urgente dupa o priza de „etnobotanice” sa fie doar de doi. „Singurii care au avut nevoie de asistenta medicala au fost doi tineri, un baiat si o fata, care au ajuns anul trecut la spital dupa ce au consumat sare de baie”, a precizat Cristian Latcau.
Legea nu e buna
Daca deocamdata lucrurile sunt oarecum tinute sub control, amploarea fenomenului consumului de droguri ar putea creste spectaculos cat de curand, si asta tocmai pentru ca, animati de profitul enorm care se scoate din vanzarea acestor substante, dealerii vor gasi tot mai multe alternative la drogurile interzise de lege. ^Daca nu suntem mai clari in lege, daca nu se interzic toate substantele care combinate dau droguri, nu vom reusi sa controlam fenomenul”, a subliniat Cristian Latcau, pledand pentru o lege care sa incrimineze substantele, nu compusii acestora, care se pot modifica in functie de substanta componenta interzisa.
Dincolo de o lege mai buna, specialistii SCCO pun accent si pe rolul parintilor si pe cel al scolilor in educarea copiilor astfel incat acestia sa poata fi capabili sa ia decizii corecte, chiar si atunci cand anturajul incearca sa-i tenteze cu diverse „atractii”, cum sunt droguri. „Nu putem sa facem singuri totul. Avem nevoie de parinti, care sa-i educe asa cum trebuie pe copii, dar si de profesori, care sa se asigure ca macar atata timp cat copiii sunt la scoala nu au acces la astfel de tentatii”.