Deputatul sălăjean nu este de acord cu reducerea concediului maternal la un an de zile.
Intenţia Guvernului Boc de reducere a concediului maternal de la doi ani la un an continuă „politica de transformare a Romaniei intr-un lagăr de exterminare fizică şi psihică a romanilor”, consideră deputatul Mirel Taloş. „Alături de tăierea pensiilor, a salariilor, a indemnizaţiilor de creştere a copilului, precum şi a altor drepturi, reducerea concediului maternal se face cu scopul de a raporta pe hartie echilibrări bugetare iluzorii către Fondul Monetar Internaţional”, a explicat deputatul motivul pentru care Guvernul ar vrea să ia o astfel de măsură.
Liberalul se opune redu-cerii concediului maternal şi va vota impotriva acestui proiect pentru că „este o măsura contabilicească făcută sub presiunea FMI, indreptată insă impotriva romanilor”. „In Romania, centrele de ingrijire pentru perioada de dinainte de grădiniţă, respectiv creşele, sunt practic inexistente. In acelaşi timp, multor mame veniturile nu le asigură posibilitatea angajării unei bone private”, a completat parla-mentarul. Pentru a demonstra că o astfel de măsură nu este benefică, Mirel Taloş spune că studiile neuropsihologice arată că revenirea la serviciu a mamei prea devreme este dăunătoare pentru sănătatea psihică a copilului, pentru care primii ani de viaţă sunt esenţiali. „Efectele acestei decizii aberante a Guvernului Boc se vor resimţi in scăderea in continuare a natalităţii romanilor, deja scăzută dramatic”, a conchis acesta.
Guvernul vrea intoarcerea grabnică a mamei la muncă
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că va promova un proiect de lege privind reducerea duratei concediului maternal. In prezent, acest concediu durează doi ani, de el putand beneficia oricare dintre părinţi. Botiş a declarat că proiectul său nu este definitivat, avandu-se in vedere mai multe variante privind amploarea reduce-rii concediului. „Incă nu ştim exact dacă se va reduce de la 24 de luni la 18 luni sau la 16, 14, 12”, a precizat ministrul. Pe de altă parte, Botiş mai are in vedere creşterea stimulentului pentru intoarcerea mai grabnică a mamei la locul de muncă. Astfel, in primele şase luni de la naştere, se va acorda un supliment salarial de o sută de lei. După şase luni, suplimentul creşte la 400 de lei, iar plata acestuia se va menţine pană la atingerea duratei maxime a concediului de ingrijire a copilului.