Zălăuanul Ovidiu-Raul B., în vârstă de 15 ani, a fost arestat preventiv vineri pentru 30 de zile după ce Judecătoria Zalău a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău de încarcerare din 14 mai până pe 12 iunie inclusiv. Tânărul este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni de furt calificat, pe care le-a comis în perioada noiembrie 2014 – mai 2015, iar în alt dosar este acuzat de comiterea a două infracţiuni de tâlhărie, unde era cercetat sub control judiciar.

Fura orice, de la conserve la bărci pneumatice

În dosarul în care s-a dispus arestarea preventivă a minorului, acesta este anchetat pentru cinci furturi, comise din noiembrie anul trecut până pe 10 mai. Potrivit Danei Puiu, purtător de cuvânt al Judecătoriei Zalău, Parchetul a propus arestarea preventivă a tânărului în baza a două temeiuri. Lăsat în libertate prezintă pericol social pentru ordinea publică şi pentru că, după ce s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de el, acesta a mai săvârşit alte infracţiuni.
Primul furt constatat de anchetatori l-a comis în noiembrie, când a pătruns într-un magazin, de unde a furat unelte electrice, instrumente şi accesorii pentru pescuit în valoare de 5.000 de lei. A doua oară, tânărul a spart o maşină, de unde a furat unelte electrice în valoare de 2.200 de lei. Cel de-al treilea furt l-a comis chiar în scara blocului unde locuieşte, de unde a sustras cinci bărci pneumatice în valoare de 580 de lei. A patra oară a spart un geam de la o autoutilitară, iar din interior a furat o maşină de găurit, ţigări şi opt stick-uri de memorie în valoare de 1.000 de lei.

Devalizarea cămării şi tâlhăria la drumul mare

La al cincilea furt, norocul l-a lăsat baltă pe minor. Acesta a pătruns cu ajutorul unei chei într-o debara, care era lipită de o garsonieră. Din debara a intrat în bucătăria garsonierei urcând pe un geam care făcea legătura între cele două încăperi. După ce a strâns diferite produse alimentare din debara (şuncă, borcane cu carne, conserve) în valoare de 1.500 de lei şi a furat 500 de lei din locuinţă, minorul a fost surprins de persoana vătămată, care se întorcea acasă, însă tânărul a reuşit să fugă pe lângă ea când intra în casă.
În cel de-al doilea dosar în care este anchetat sub control judiciar, tânărul este acuzat de două tâlhării. Una din cele două tâlhării a comis-o în noaptea de 2 aprilie, când, alături de alţi doi tineri, i-a smuls poşeta de pe umăr unei femei. A fost prins a doua zi de către poliţişti, iar bunurile furate au fost recuperate.
Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat pentru tâlhărie, minorul riscă să primească o pedeapsă educativă cu privare de libertate, şi anume să fie internat într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie.

Cazuri grave cu minori infractori

Numărul cazurilor în care sunt implicaţi minorii în furturi şi tâlhării e în creştere. stop_coloana Alarmat e faptul că începe să devină un obicei pentru minori să smulgă genţile femeilor pe stradă. Unul din cele mai recente cazuri este cel al femeii de 53 de ani care a fost tâlhărită pe 23 aprilie în plină zi, pe strada Gheorghe Doja, de către un minor de 14 ani. Acesta a atacat-o pe femeie şi a deposedat-o prin violenţă de poşeta unde avea acte, bunuri şi suma de 600 de lei. Victima, asistentă la Spitalul Judeţean, a fost internată cu leziuni grave şi supusă unei intervenţii chirurgicale ca urmare a evenimentului, fiind invalidată pentru nu se ştie cât timp, până la vindecare. Tâlharul a fost identificat a doua zi şi pus sub acuzare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie. Iniţial, faţă de Antoniu C. a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind depus la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Sălaj. Apoi inculpatul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău cu propunerea de arest preventiv. Pe numele minorului, Judecătoria Zalău a emis mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.
Andrei Mihai P., în vârstă de 15 ani, este al treilea minor care a fost în arest preventiv pentru 30 de zile din pricina numărului impresionat de infracţiuni săvârşit. În doar patru luni, acesta a săvârşit nu mai puţin de 19 infracţiuni, de la furt calificat la distrugere. Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de la 6 martie până la 4 aprilie, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău. Motivele pentru care minorul a fost propus pentru arestare preventivă au fost faptul că prezintă pericol social concret pentru ordinea publică şi pentru că, după ce s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de el, acesta a mai săvârşit alte infracţiuni cu intenţie. Concret, tânărul este cercetat pentru săvârşirea a 19 infracţiuni în perioada septembrie 2014 – 4 ianuarie 2015: şapte infracţiuni de furt calificat, şase infracţiuni de furt, două infracţiuni de tâlhărie

Abaterile minorilor pot fi sancţionate, conform noului Cod penal, prin măsuri fără privare de libertate – cea mai aspră fiind asistarea zilnică – sau măsuri ce presupun privarea de libertate (internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie). În ceea ce priveşte internarea în centre educative sau în centre de detenţie, măsura poate fi dispusă în cazul infracţiunilor grave săvârşite de minori care, conform noului Cod penal, se pedepsesc cu peste şapte ani de închisoare.