Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a aratat ieri foarte suparat pe managerii spitalelor care nu au trimis planul de reorganizare a institutiei pana la data limita, de 5 februarie, dar si pe Directiile de Sanatate Publica judetene, care nu si-au indeplinit toate sarcinile. In videoconferinta organizata in Salaj la sediul Prefecturii au participat si au luat nota de supararea ministrului cei mai importanti reprezentanti ai sistemului de sanatate din judet, intre care Ligia Marincas, director DSP, Laurentiu Barna, directorul Spitalului Judetean, Liviu Oroianu, presedintele Colegiului Medicilor Salaj, si altii.

“Sunt extraordinar de suparat  si va atentionez, la modul cel mai serios cu putinta, ca a nu raspunde sau a raspunde altfel decat trebuie inseamna ca nu va pasa de soarta spitalelor pe care le conduceti si, in aceasta situatie, ne obligati sa luam noi decizii in locul dumneavoastra, ceea ce vom si face. Dar asta nu inseamna ca veti fi exonerati de responsabilitati (…). As mai atentiona Directiile de Sanatate Pu-blica judetene, care aveau rolul sa coordoneze, sa indrume, sa controleze, sa sprijine, sa aplice de fapt politica Ministerului Sanatatii. Cred ca acesta este momentul in care trebuie sa intelegem ca nu se mai poate merge inainte asa”, a fost mesajul de introducere al ministrului.

Asigurarea serviciilor medicale, echilibrarea cheltuielilor de functionare a spitalului si utilizarea optima a numarului de paturi sunt doar cateva dintre obiectivele care ar fi trebuit sa se regaseasca in fiecare plan spitalicesc, iar ministrul a fost nemultumit de situatiile prezentate din teritoriu.

Ministru trimite politia si presa pe capul conducerilor din spitale

Ministrul i-a acuzat intr-un mod cat se poate de fara perdea pe unii manageri de spitale judetene sau orasenesti din teritoriu ca fura din banii publici, motivand ca acest lucru se observa in diferentele Indicelui de Complexitate a cazurilor Medicale (ICM), comparativ cu unitatile sanitare mari. Conform contractului-cadru, indicele de complexitate a cazurilor este un numar care exprima resursele necesare spitalului in concordanta cu pacientii tratati. Au fost depistate spitale precum cel din Caracal (la sectia de Oncologie), cel din Targu Neamt (la sectia de Cardiologie), care aveau un ICM mai mare decat Institutul Regional de Oncologie din Iasi sau Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof Dr. C.C. Iliescu.

“O sa rog CNAS sa va faca verificare si sa puna politia pe dumneavoastra. Nu avem alta solutie. Vorbim de bani publici, nu sunt banii nostri de acasa, sunt banii contribuabililor. Voi trimite un control si la Scoala Nationala de Statistica, care valideaza cazurile, sa stop_coloana ne spuna ce au facut acolo, cum au validat ei aceste cazuri, dupa ureche, sau cum? Au validat prostii? Pai daca au validat prostii, sa raspunda! Rog presa locala sa vina si sa va ceara aceste date si sa arate ce se intampla in spitalele dumneavoastra”, isi incheie discursul taios ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu crede ca Spitalul Judetean de Urgenta Zalau triseaza

Ministrul Nicolaescu a facut referire expresa la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cu suspiciuni in legatura cu indicele de complexitate a cazurilor raportate, in functie de care institutia primeste finantare.

Ministrul Sanatatii sustine ca s-a raportat un indice de complexitate de 1,94, Spitalul din Zalau fiind astfel printre primele sapte spitale din tara in ceea ce priveste complexitatea cazurilor raportate.

Laurentiu Barna, ma-nagerul spitalului, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca “unitatea nu este finantata de CNAS, decat pentru un indice de 1,21, asa cum stipuleaza legea”. Barna mai spune ca Spitalul Judetean nu a solicitat nici un ban in plus, asa ca “nu intra in categoria celor care fura din banul public, asa cum a dat sa se inteleaga Nicolaescu”. “Vom revizui planul si il vom trimite pana in data de 20 februarie”, mai precizeaza Laurentiu Barna.

Neregului in 60 la suta din spitalele din tara

Din datele prezentate de ministrul Sanatatii rezulta ca la nivel central exista neregului in 60 la suta din toate spitalele publice, ca peste 75 la suta din sectiile la nivelul fiecarui judet sunt subutilizate in diferite grade sau ca rata de internari si transferuri este mare (12 la suta din toate cazurile sunt reinternate). “Eu cred ca in fata datelor este greu sa mai gasesti motivatii sau scuze. Este foarte greu si nu vi le accept!”, mai transmite ministrul Nicolaescu.

Ultima sansa

Ministrul le-a mai acordat o sansa celor care nu au luat in considerare decizia Ministerului sau au omis unele aspecte din documente. Pana in 20 februarie, toti managerii de spitale trebuie sa isi revizuiasca si sa reintocmeasca planurile de reorganizare. “Din pacate, dumneavoastra nu vreti sa va implicati in absolut nimic. Chiar nu va intereseaza soarta acestor spitale din aceste unitati administrativ-teriotriale?”, si-a incheiat Nicolaescu dojana.