Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, s-a aflat sambata la Zalau, unde a vizitat Spitalul Judetean de Urgenta. A afisat optimism pe toate planurile, dand de inteles ca toate problemele din sistemul sanitar au rezolvare.
Florian Bodog a promis sprijin financiar din partea Ministerului pe care-l conduce pentru achizitionarea unui nou computer-tomograf, care sa-l înlocuiasca pe cel existent in prezent la Spitalul Judetean Zalau. Ministrul a laudat atat felul in care arata unitatea spitaliceasca, dar si personalul. Conducerea spitalului a fost felicitata pentru buna colaborare pe care o are cu Consiliul Judetean.
„Am gasit un spital judetean aproape în totalitate renovat, am gasit oameni inimosi, specialisti care îsi desfasoara activitatea aici, în slujba pacientului. (…) Este un spital frumos, este un spital renovat, este un spital care respecta circuitele si managementul este bun”, a declarat ministrul Sanatatii. „Ceea ce vreau sa apreciez în mod deosebit si am apreciat întotdeauna cand a fost cazul, este buna colaborare între autoritatile locale si managementul spitalului si cred ca asta este în folosul pacientilor si cred ca acesta este un model de urmat. (…) E un lucru pe care ar trebui sa-l faca toate autoritatile locale din România”, a declarat ministrul Sanatatii.
Pentru probleme e de vina
fosta guvernare
Ministrul nu s-a rabdat sa nu dea vina pe cei care au trecut pe la Ministerul Sanatatii inaintea lui pentru problemele existene in sistem. „Eu, când am venit în minister, am gasit o situatie catastrofala a vaccinurilor, atât hexavalentul, tetravalentul, cât si vaccinul pentru hepatita. (…) Eu zic ca într-o luna, cu exceptia vaccinului de hepatita B, cam toate vaccinurile vor fi în tara”, a promis Florian Bodog.
Florian Bodog a anuntat la Zalau ca în acest an Ministerul Sanatatii va finanta, în premiera, achizitionarea vaccinului pneumococic pentru copii, care poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningita sau sepsis. Potrivit ministrului, acest vaccin exista pe schema de vaccinare obligatorie, dar nu s-a finantat niciodata.
Tot referitor la vaccinuri, Florian Bodog a sustinut ca, intr-o luna de zile, va fi rezolvata atât problema vaccinului hexavalent, pentru nou-nascuti, cât si cea a vaccinului tetravalent, care se administreaza copiilor la varsta de sase ani.
Ministrul spune ca medici romani din Germania
si din Anglia vor sa „imigreze” in Romania
In sanatate, lucrurile vor merge atat de bine incat medicii plecati peste hotare vor dori sa se intoarca, a dat de inteles ministrul. Iar motivatia principala este cresterea substantiala a salariilor. „Deja am solicitari de medici care doresc sa se întoarca în tara. Chiar acum, la ultima deplasare care am avut-o în Germania, am fost contactat de un sef de clinica de la o sectie de chirurgie toracica, care ar dori sa se intoarca într-unul din orasele Arad, Oradea, Timisoara sau Cluj, unde este chirurgie toracica, dânsul fiind sef de clinica în Germania si doreste sa se întoarca în tara. Mai am solicitari din Anglia”, a afirmat ministrul Sanatatii.
Chiar de azi a inceput sa functioneze în cadrul Ministerului Sanatatii Centrul National de Resurse Umane, stop_coloana organism menit sa acorde asistenta tocmai medicilor români din strainatate care doresc sa revina în tara, a anuntat sambata ministrul.
Iubirea va tine medicii in orasele mici
Presupunand ca asa stau lucrurile si medicii plecati in strainatate chiar ar veni inapoi, ne dam seama chiar din declaratia ministrului ca acestia nu vor fi atrasi, cu siguranta, de spitalele din orasele mici, optand pentru centre universitare. Asta in conditiile in care marea lipsa de personal e tocmai in orasele mici, unde nu se inghesuie nimeni. Florian Bodog a anuntat insa ca exista o varianta de rezolvare a acestei probleme. Ministrul Sanatatii spune ca medici rezidenti ar putea fi trimisi la spitalele din orasele mici. „n plus, Florian Bodog mizeaza pe faptul ca acestia s-ar putea casatori in deplasare, iar in acest fel nu ar mai fi interesati sa plece in alta parte. „Este o idee de a cobori rezidentiatul la nivel de spital judetean. Adica aducem rezidentii în spitalele judetene. Nu e niciun secret, daca vin si muncesc aici cinci ani, unii se casatoresc, altii se îndragostesc de oras, altii de spital si vor ramane”, e de parere ministrul Sanatatii.
Pana li se rupe inima medicilor pentru Salaj,
Spitalul Judeten nu are, de exemplu, cardiologi
Pana se vor indragosti insa viitoarele generatii de medici de viitoarele lor sotii salajence, Spitalul Judetean se confrunta cu probleme in asigura serviciile medicale pentru populatie. Cu probleme cum este cea remarcata la specializarea cardiologie, unde constatam in februarie ca pacientii se puteau programa la consultatie abia pestre o luna de cand se prezentau cu trimitere de la medicul de familie. Doar cei pecare ii mai tine inima pot astepta sa beneficieze de sistemul de asigurari, pentru care platesc toata viata. Conducerea spitalului ne-a spus atunci ca are cinci medici cardiologi, dar din care lucreaza propriu-zis doar unul. Din cinci, unul e la cursuri de pregatire pana la sfarsitul anului, altul se afla in concediu medical, doi medici rezidenti se pregatesc in centre universitare pana la finalizarea rezi-dentiatului. „n ultimii ani a fost scos la concurs postul de medic specialist cardiolog in repetate randuri, insa nu s-a prezentat niciun medic la concurs in vederea ocuparii postului. „n momentul de fata este trimis spre publicare la revista Viata Medicala anuntul privind organizarea concursului in vederea ocuparii unui numar de trei posturi de medici in specialitatea cardiologie la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, ne-a explicat conducerea spitalului. Pana la rezolvarea problemei care pare fara sfarsit, salajenii asigurati medical nu au alta varianta decat sa plateasca la medicul particular, pentru ca in Salaj nu sunt alte cabinete de cardiologie in contract cu Casa de Asigurari Salaj.