Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat, sâmbătă, într-o vizită de lucru în judeţul Sălaj, pentru a vedea pe teren situaţia culturilor agricole afectate de secetă din zona Bobota, Măerişte şi Valea Pomilor.
Potrivit informării Instituției Prefectului Sălaj, în cadrul acestei vizite, ministrul a fost însoţit de prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, subprefectul Florin Florian, directorul Direcţiei Agricole, Silviu Pop, directorul filialei judeţene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Dana Crişan, specialişti în agricultură şi fermieri din zonele afectate.
Ministrul Petre Daea le-a precizat fermierilor că în cazul culturilor distruse de secetă, înregistrate la APIA, aceştia pot accesa un credit cu dobândă avantajoasă de la CEC Bank, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul căruia îşi pot finanţa continuarea activităţii. De asemeanea, ministrul le-a dat asigurări fermierilor privind plata subvenţiei la motorină şi plata a 70% din subvenţia APIA pentru anul agricol 2022-2023 în toamna acestui an, spre deosebire de 50%, cât era până în prezent.
“Ca preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, voi face toate demersurile ca evaluarea pagubelor de către comisiile înfiinţate prin ordin de prefect să se realizeze în cel mai ascut timp, astfel încât autorităţile centrale să aibă o imagine clară a acestor pagube şi să poată lua măsurile necesare pentru sprijinirea fermierilor”, a precizat, la rândul său, prefectul Dari Toma.
Subprefectul Florin Florian a afirmat, după vizita ministrului Agriculturii, că Petre Daea ”a rămas același prieten al agriculturii sălăjene”, considerând necesar și oportun să stea de vorbă și cu producătorii agricoli din Sălaj.
”Petre Daea a venit împreună cu directorul general al Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare București (ANIF), Cornel Popa, iar noi i-am însoțit acolo unde ni s-au semnalat cele mai grave probleme până acum. Din livezile de măr, prun, cais, cireș, din culturile de porumb, de floarea soarelui și de soia, oficialii de la București au dat din nou asigurări că Ministerul Agriculturii va fi, ca de fiecare dată, alături de <făuritorii de hrană ai României>, așa cum îi place lui nea` Petre Daea să le spună agricultorilor. Am fost în Valea Pomilor, la Bobota și la Măeriște, unde culturile sunt grav afectate de secetă. Până luni, ministrul vrea să culeagă cât mai multe aspecte de la <firul ierbii> regiunilor Nord-Vest, Vest și Sud-Vest, astfel încât, săptămâna viitoare, să poată fi luate măsurile urgente care se impun. Așa cum ne-a dovedit și cu alte ocazii, în cadrul vizitelor cu care ne-a onorat, problemele constatate de Petre Daea nu rămân nerezolvate. Sunt convins că și de această dată va găsi, alături de partenerii MinisteruluiAgriculturii, cele mai eficiente soluții pentru producătorii agricoli. Totodată, îi asigur pe sălăjeni că Instituția Prefectului și instituțiile deconcentrate le rămân un partener de încredere”, arată subprefectul Florian.
Ministrul Daea a sosit în Sălaj după o vizită la Cluj, unde a vizitat o fermă de legume din comuna Florești; a fost și la Someș, în zona Mihai Viteazu, să vadă nivelul apei, dar s-a întâlnit și cu fermierii pe câmp. Ministrul a fost preocupat de sistemul de irigații din comuna Mihai Viteazu, având în vedere vara extrem de secetoasă. Din Sălaj, Daea a plecat spre Satu Mare, întâlnindu-se cu agricultori din zona Tășnad- Carei, pentru a vedea în câmp situația culturilor agricole afectate de secetă. Colinda ministrului a continuat cu județul Bihor, apoi a coborât pe partea vestică a țării, dorind ca, până luni dimineața, să ajungă în Caraș Severin – Mehedinți.
Cu siguranță, e un lucru bun că ministrul agriculturii e un inginer agronom care a început de la președinte CAP, cunoaște problemele agriculturii, am scăpat de un polițist țâfnos la agricultură. Totuși, n-am înțeles ce indicații a dat, în afară de cele cunoscute, să facem irigații ca pe vremea când era la CAP sau să dăm slujbe ca-n democrație ?
Că bine zici Florin Florian.,…..colinda ministrului😆. De ce nu i-ați pus în traistă niște mere și nuci (din Polonia) și un cocuț (din aluat congelat) ?