Guvernul României nu trebuie să accepte din partea Uniunii Europene condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.
“Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva! România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene. Prin urmare ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo. Nu poți să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâția lucrători la tine, Uniunea Europeană, într-o suma fixă pentru pensii. E o chestiune care trebuie discutată foarte clar și cu toate argumentele pe masă. Guvernul României trebuie sa se împotrivească. Ca ministru, nu voi semna o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070”, a afirmat social democratul.
România şi-a asumat prin PNRR să nu depăşească 9,4% din PIB pentru plata pensiilor.
Ministrul Muncii a mai anunțat, și în alte rânduri, că va propune eliminarea acestui procent pentru pensii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Potrivit lui Marius Budăi, media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%.
“Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului. Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice. Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, spunea, încă din luna mai, Marius Budăi.
Felicitări d-le ministru, e bine că mai apără cineva și interesele simplilor pensionari. Acel procent sub media europeană a fost pus de o lepră usr + un drogat liberal adică, săracii pensionari români să fie și mai săraci !
ĂĂĂ, voi analiza, voi calcula, voi recalcula, voi, vom…….. Este gargaragiul psd-dist, care urla că legea de majorare a valorii pct.de pensie cu 40% trebuie obligatoriu respectată, dar când a ajuns la guvernare a spus că a fost doar o declarație politică și pensiile nu pot fi majorate.