Liderul FSLI Salaj explica faptul ca acest spor exista si in vechiul Statut al Personalului Didactic si putea ajunge pana la 33 la suta.
rn
Daca inainte se acorda tuturor categoriilor de personal didactic, acum nu va mai beneficia de spor prsonalul didactic auxiliar
rn
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a declarat luni, 10 septembrie, ca dascalii vor primi de la 1 decembrie, pe langa salariu, un spor de suprasolicitare de 10 la suta, o masura prevazuta in Legea salarizarii adoptata anul trecut, interpretata de multi eronat ca o noutate din cauza modului in care s-a exprimat ministrul.
”Pentru profesori sunt schimbari financiare semnificative fata de 11 septembrie anul trecut cand incepea anteriorul an scolar, salariile au crescut in medie cu 25% si vor urma si alte cresteri salariale pentru ca la 1 decembrie va aparea si un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10 la suta”, a spus ministrul Valentin Popa.
”in anul 2019 se va acorda si un sfert din ecartul intre salariile prezente si cele aferente anului 2022. Practic, in anul 2022 va exista o crestere in medie in sistemul preuniversitar de aproximativ 90% comparativ cu salariile din 2016. E o crestere semnificativa si e un pas important catre valorizarea resursei umane. Sper ca toate aceste lucruri sa conduca si la o crestere a calitatii actului educational pentru ca, sigur, stimati profesori, e foarte important ca dumneavoastra sa faceti la clasa lectii atractive, sa tineti elevii in clase si sa-i aduceti cu drag la scoala”, a spus ministrul Valentin Popa, cu scopul de a sublinia ca profesorii o vor duce din ce in ce mai bine.
Eusebiu Lehene, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, filiala Salaj, explica faptul ca acest spor este prevazut in Legea salarizarii si ca a existat si inainte.
“Sporul de suprasolicitare este prevazut de art. 16 din actuala lege a salarizarii. Sporul exista si in vechiul Statut al Personalului Didactic, cand era 3% pentru fiecare treapta de salarizare si putea ajunge la 33% (erau 11 trepte) si se acorda tuturor categoriilor de personal didactic. Acum, in Legea 153/2017, noua lege a salarizarii, el se aplica doar personalului didactic de predare, fiind exclus personalul didactic auxiliar. “n acelasi timp, legea nu spune ce se intampla cu personalul de conducere, indrumare si control!?”, ne lamureste Eusebiu Lehene.