Ministrul de Interne, Carmen Dan, propune ca politistii sa foloseasca pistolul fara retineri

Crima petrecuta joi, cand un politist a fost ucis in gara din Suceava, a zguduit tara si rascoleste probleme latente mai vechi ale sistemului.
Ca masuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ieri ca îsi doreste ca legea penala privind faptele de ultraj comise asupra politistilor sa fie mai aspra si ca ar vrea sa fie înlaturate acele constrângeri din cauza caroa politistii au retineri în a utiliza armele.
„Personal, îmi doresc sa eliminam toate acele constrângeri care fac în prezent ca politistii sa aiba retineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. si aceste modificari îmi doresc sa fie finalizate cât mai repede, pentru a avea pâna la sfârsitul acestui an acest pachet complet care priveste întarirea autoritatii politistului”, a spus Carmen Dan, în cadrul unei conferinte de presa, dupa ce a avut consultari cu liderii de sindicat.
„Legat de înasprirea legislatiei penale pentru faptele de ultraj comise asupra politistilor, spuneam zilele acestea ca în anul 2015, dupa moartea politistului Ionescu, de la Brigada Politiei Rutiere, MAI a înaintat o propunere de acest fel ministrului Justitiei. Propunerea viza majorarea limitelor pedepselor pentru faptele de ultraj cu doua treimi, atunci când victima acestor infractiuni este un politist sau jandarm. Voi discuta personal cu ministrul justitiei pentru ca aceasta propunere care nu s-a materializat pâna acum sa fie avuta în atentie si considerata ca o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislatiei penale”, a explicat ministrul Carmen Dan.
Jandarmii sunt chemati sa acopere
in parte deficitul de politisti
Ministrul de Interne anunta si ca apeleaza la efectivele Jandarmeriei pentru a veni in sprijinul politistilor, al caror deficit sa fie acoperit astfel.
„Pe termen scurt, pentru a evita situatii similare celei de la Suceava, vom inventaria toate resursele pe care Jandarmeria le poate pune la dispozitie pentru a completa deficitul de politisti din domeniul ordinii publice. Nu întelegeti din asta ca Jandarmeria Româna ar sta mai bine cu personalul. Dar pâna când vom putea acoperi acest deficit va trebui sa gestionam mai bine propriile resurse, deficitare, asa cum sunt ele în prezent. De asemenea, pregatim o evaluare completa în ceea ce priveste prioritatile logistice care tin de echipamentul de protectie al politistilor si aceasta analiza o voi prezenta inclusiv primului-ministru. Nu vreau sa detaliez acum ce e mai prioritar, pentru ca vreau sa ascult opinia politistilor. Ca este vorba de veste de protectie sau de armament sau de orice alte mijloace de interventie – vom vedea care este si opinia celor care le folosesc si vor folosi aceste mijloace. Am spus ca vom avea o abordare consultativa si asa va fi”, a spus ieri ministrul de Interne Carmen Dan.
Politistii anunta proteste ca raspuns la argumentul guvernantilor ca „nu sunt bani” pentru angajari
Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor, a declarat dupa discutiile cu ministrul Afacerilor Interne ca MAI nu a prezentat masuri concrete privind statutul politistului, anuntând organizarea de mitinguri.
„Problema de fond este subfinantarea, totul e de la bani. Noi am facut propuneri clare, sa angajam promotia 2016”, spune sindicalistul, subliniind ca „niciun politist nu a murit din cauza legii 360, ci din cauza subfinantarii”.
„Am discutat si cu ministrul Muncii si la Finante. Nu sunt bani. Ei au zis ca prioritatea e învatamântul, sanatatea. M-am saturat de povestea asta. Vom face ce ne permite Constitutia: miting, pichetari, cu respectarea legii. Diferenta între noi si ei e respectarea legii”, a declarat Dumitru Coarna.
Premierul Mihai Tudose a avut si el o întâlnire cu reprezentantul Sindicatului Agentilor de Politie, precizând ca ministrul de Interne, alaturi de cel al Muncii si angajati de la Finante vor avea discutii pentru a gasi o solutie în ceea ce priveste angajarile în Politie.
Sorin Vezeteu, în vârsta de 38 de ani, politist la Transporturi Feroviare, a fost omorât joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânar de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii si l-a înjunghiat de mai multe ori.
Agresorul, un tânar de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv vineri. El si-a recunoscut fapta imediat dupa comiterea ei si le-a spus politistilor de la fata locului ca nu regreta nimic. Anchetatorii au precizat ca barbatul a mai fost condamnat de doua ori în Spania pentru fapte comise cu violenta.
Academia de Politie este una
dintre cele mai cautate scoli
La Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” se fac inscrieri chiar in aceste zile, fiind una din scolile cele mai atractive pentru tineri, care sunt motivati in primul rand de siguranta locului de munca. Cea mai mare concurenta este la jandarmi, unde sunt noua candidati pe loc.
Sunt scoase la concurs 830 de locuri, din care 640 sunt în regim fara taxa si 210 în regim cu taxa. Nu mai putin de 585 de candidati se bat pentru 115 locuri la Facultatea de stiinte Juridice specializarea Drept. La Facultatea de Politie sunt 1.666 de candidati pe 253 locuri. La Facultatea de Jandarmi, sunt 44 de locuri si 395 de candidati, noua candidati pe loc. La Facultatea de Pompieri sunt 34 de locuri cu 277 candidati, opt pe loc. La specializarea Penitenciare sunt 14 locuri si 101 candidati, potrivit purtatorului de cuvânt al Academiei de Politie, Radu Nicolae.