Cu vreo doi-trei ani in urmă, in compasiune mea faţă de bătrani, m-am gandit că dacă aş avea bani aş pune pe roate un azil, acolo pe Valea Agrijului unde mulţi semeni de-ai mei duc in carcă imense grămezi de toamne şi ierni intr-o ucigătoare singurătate. Chestia asta cu azilul putea deveni chiar o afacere. Dar n-am mişcat nimic, n-am dat nici din coadă, nici din urechi, nici din coate… Şi uite că udemeristul Cseke, mai marele sănătăţii poporului roman mi-a suflat afacerea. Se apucă să transforme bunătate de spitale din toate ungherele ţării in azile de bătrani. Mi-a furat business-ul. Un bătran nu are ce căuta in Azil fără 1200 de lei pe lună. Pe cand spitalul trebie să se ingrijească de sănătatea lui şi să cheltuie pentru asta. Chiar nu-şi dă nimeni seama că e un atentat impotriva iniţiativei particulare? In naivitatea mea mă vedeam pe o culme de deal intr-o casă ascunsă intre pomi daţi in floare, inconjurat de fraţi de aspirină, distonocalm şi digoxin, serviţi de vecini cu o ţuică de prună demolatoare de tensiune, privind Meseşul la apus şi recitand din Puşkin: „Se duce viaţa noastră de parcă n-ar fi fost”… Afacerea mea a picat in favoarea lui Cseke . Aşa că să nu vă mire faptul că Spitalul din Cehu, ori cel din Jibou se vor transforma in superbe şi necesare azile. Poate că nu mintenaş (că la Jibou mai există unul), dar cu timpul se va dovedi că cehanii, jibouani, şi chiar cei din Ileanda sunt oameni sănătoşi la trup. Lor nu spital le trebuie, ci biserici, carciumi şi măcar un azil pentru bătranii rămaşi singuri după ce le-au plecat odraslele in Spania şi Italia. Cseke ăsta s-a prins că e profitabil să transformi spitalele in aziluri de bătrani. Ştie el ce ştie. Azilele sunt o investiţie sigură, „locatarii” lor sunt storşi de bani, pe cand din sănătate nu faci venituri la bugetul statului. Că bolile macină şi vor măcina in continuare naţiunea se vede că lui Cseke nu-i prea pasă, atata vreme cat azilul, cum spuneam, e o afacere bănoasă in detrimentul sănătăţii. Poate-i vine vreo idee şi lui Funeriu. Şcolile, adică, ce au? Copiii sunt puţini, abandonul şcolar e in floare, de ce să mai mănance şcolile şi profesorii ataţia bani de la buget?!
Ministrul Cseke mi-a suflat afacerea
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...