Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vine maine in Salaj si va lua la pas spitalele judetului, spitale care au acumulat datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi, cea mai mare parte catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. Este prima vizita ministeriala din ultimii doi ani pentru sistemul sanitar din judet.
Cseke Attila va vizita maine spitalele din Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei si Crasna
si se va intalni cu prefectul si cu reprezentantii institutiilor sanitare din judet.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, se va afla maine in Salaj pentru a lua pulsul muribundului sistem sanitar din judet. Prima oprire a oficialului va avea loc la Institutia Prefectului, unde are programata, intre orele 11,00 si 11,30, o intalnire cu prefectul Vegh Alexandru. Ministrul va vizita apoi Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, unde va avea si o intalnire cu reprezentantii celorlalte unitati spitalicesti din judet care vor putea aduce in atentia ministrului problemele cu care acestea se confrunta. Managerul Spitalului Judetean, Ioan Muresan, si-a propus sa-i vorbeasca ministrului atat despre activitatea institutiei, dar mai ales despre greutatile legate de buget si de dotari. „Vrem, de asemenea, sa cerem sprijinul domnului ministru pentru deblocarea unor posturi”, ne-a declarat Ioan Muresan, stiut fiind faptul ca Spitalul Judetean se confrunta cu o acuta lipsa de personal, in special de medici specialisti.
Cseke Attila are programata si o intalnire cu presa locala, dupa care va vizita Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei, Spitalul Orasenesc Jibou si Spitalul de Boli Cronice din Crasna.
Ultima vizita ministeriala, in 2008
Vizita lui Cseke vine dupa aproape doi ani de cand in spitalele din judet n-a mai calcat picior de ministru. Ultimul ministru care a vizitat Salajul in calitate oficiala a fost Eugen Nicolaescu, prezent aici in mai 2008. Fata de vizita ministeriala precedenta, sistemul sanitar din judet se prezinta, acum, cu spitale secate de mult mai mari datorii, farmacii aduse in pragul falimentului si pacienti cu tot mai multe probleme medicale, ce sunt nevoiti sa scoata din buzunar bani pentru aproape orice serviciu. Datoriile spitalelor din judet insumeaza, in prezent, aproape 10 milioane de lei (100 de miliarde de lei vechi), cea mai mare parte catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. Farmaciile isi primesc banii pe medicamentele gratuite sau compensate abia dupa sase – opt luni, creindu-se blocaje inclusiv in aprovizionarea lor cu medicamente si, implicit, a bolnavilor care au nevoie de ele.