“Domnule ministru Bode, vă solicităm să încetați împuternicirea acestui individ la conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări! Sperăm să faceți lumină în acest caz!”
Sindicaliștii din poliție îi cer ministrului de Interne, Lucian Bode, să revoce împuternicirea, în fruntea Inspectoratului General pentru Imigrări, a chestorului Marius Mihăilă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.
SNPPC îl acuză că ar fi comis o serie de abuzuri de când se află în fruntea Inspectoratului General pentru Imigrări și îl roagă pe ministrul de Interne să facă lumină în acest caz.
Prima solicitare publică privind înlăturarea lui Marius Mihăilă de la șefia IGI a fost făcută de SNPPC în 23 august, iar în 24 august, spun sindicaliștii, liderului teritorial SNPPC din cadrul IGI ar fi avut probleme la serviciu.
“Urmare comunicatului și a solicitării noastre de ieri (marți, n.red.), către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, de a revoca împuternicirea, în fruntea IGI, a chestorului Mihăilă, pentru unele motive pe care le-am prezentat deja, unul dintre posibilii fani ai lui (altfel nu se justifică gestul) a sărit, în această dimineață, la ,<gâtul> liderului teritorial SNPPC din cadrul IGI, chiar în biroul acestuia, deși erau de față și alți colegi, iritat, foarte probabil, de dezvăluirile făcute de SNPPC. Așa ceva nu este admis într-o instituție a MAI și vom proceda în consecință!”, au anunțat, miercuri, sindicaliștii.
SNPPC solicită explicații cu privire la “delegările/misiunile în cascadă dispuse cu privire la cei peste 150 de polițiști de la Imigrări (aproximativ 15% din total), care au fost delegați – în majoritatea cazurilor, câte 15 zile, în alte localități decât cele în care își desfășoară activitatea, la distanțe de cca. 500-600 km, fiind puși inclusiv să desfășoare, contrar legii, alte activități decât cele prevăzute în fișa postului. Nu a contat că este vorba despre directori sau șefi de Centre regionale, de servicii, birouri, de consilieri juridici, de lucrători în domeniul resurselor umane, financiar etc. (structuri suport care au alte sarcini, iar angajații lor nu au pregătirea profesională necesară pentru ,<operativ>), așa cum nu a contat nici acordul acestor oameni, care trebuie solicitat, nici OMAI 140/2016 privind activitatea de resurse umane! Ce mai contează pentru dl împuternicit legalitatea, drepturile angajaților etc.? Nici vorbă, el se comportă ca un vechil pe moșie! Nu au contat nici resursele financiare cheltuite aiurea, pentru a disloca oameni din unele localități, să zicem Suceava, Constanța, Timișoara, Satu Mare, Giurgiu, Botoșani, care să fie detașați în alte capete de țară, la sute de kilometri de locul de muncă și de familie…doar pentru că așa a vrut inspectorul general vremelnic împuternicit!”.
Mai mult, aceștia folosesc un comunicat de presă al IGI, care precizează că în perioada 1 martie -31 iulie poliţiştii de imigrări au organizat, la nivel naţional, 4.042 de verificări în teren, pentru a demonstra lipsa de eficiență, în opinia lor. “Rezultă, la un simplu calcul, ,,măreața” realizare, de aproximativ 0,65 verificări în teren/județ. Împărțiți cifra la 5 luni, a câte 30 de zile, apoi împărțiți rezultatul la numărul de județe. Ne și pufnește râsul cu o așa justificare…de n-ar fi trist!”, susțin sindicaliștii.
SNPPC solicită să se efectueze cât mai rapid “un control la Inspectoratul General pentru Imigrări, iar MAI – să prezinte public cheltuielile efectuate (pentru aceste misiuni/delegări în cascadă), atât de către IGI, cât și de IPJ-uri (care suportă unele costuri financiar-materiale, deloc neglijabile, necesare polițiștilor regionali de la Imigrări)”.
“Aici eu dau dispoziții și dumneavoastră executați!”
Sindicaliștii fac o serie de acuzații grave la adresa lui Marius Mihăilă, pe care îl numesc “Lukașenko de la IGI”.
“Motivul îl constituie, în primul rând, abuzurile comise asupra personalului din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, delegările/misiunile abuzive dispuse, lipsa pontării (ca să nu spunem pontările care nu corespund realității), ceea ce naște suspiciuni rezonabile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, dar și din cauza lipsei de transparență și dialog cu sindicatele. Din spusele lucrătorilor, acest <Lukașenko> de la IGI a amenințat mai mulți polițiști să nu comenteze ordinele, într-o convocare organizată în țară, spunându-le clar: <Aici eu dau dispoziții și dvs. executați!>. Mai mult, se spune ca pe șefi i-ar fi consemnat într-o unitate de jandarmi din care nu aveau dreptul să iasă decât cu bilet de învoire… semnat de ‘mnealui. Cu alte cuvinte, auzim deja celebra expresie: ,<Ciocu’ mic!>Conform surselor noastre, destul de numeroase, de cateva săptămâni a pretins unor șefi din aparatul central al IGI, titulari pe post, să-și părăsească funcțiile de conducere, avansând și un termen în care aceștia să se conformeze. Unii cedează, alții rezistă… în cazul unora dispunând cercetări prealabile până au cedat și au acceptat să își dea demisia din funcția publică și să plece în altă parte”, acuză sindicaliștii.
Marius Mihăilă a condus IPJ Sălaj o jumătate de an
Chestorul Marius Mihăilă s-a aflat la conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj din decembrie 2019 pănă în mai 2020. De la șefia IPJ, a fost numit rector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București, apoi a fost împuterncit inspector general al Inspectoratului General pentru Imigrări.
Marius Mihailă, având specializarea de psiholog expert în detecția comportamentului simulat prin tehnica poligraf, este angajat la Ministerulului de Interne din anul 1999, iar din anul 2005 până în anul 2009 a fost coordonatorul rețelei poligraf din Poliția Română.