Elevii vor invata mai putin, iar profesorii isi pierd locul de munca
rn
Invatamantul este pus in pericol de actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, cu concursul fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop. Sunt in pericol si elevii, carora li se reduc orele, cat si profesorii, care se simt amenintati sa-si piarda locurile de munca.
rn
Elevii din ciclul primar si gimnazial ar putea sa petreaca mai putine ore la scoala, sustine Ecaterina Andronescu, dupa ce un proiect de lege initiat în acest sens de senatorul PSD Liviu Pop a fost adoptat de Comisia pentru Învatamânt de la Senat apoi de Camera Deputatilor, ca in final sa ajunga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Deocamdata nu se stie de când va fi aplicata masura si daca initiativa va fi adoptata, pentru ca Iohannis a trimis legea la reexaminare in Parlament.
Proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe saptamâna pentru elevii din scoala primara, adica cei din clasa pregatitoare pâna la clasa a IV-a. Vor fi afectati in special elevii de clasa a IV-a.
La gimnaziu, taierile de ore vor fi resimtite mai puternic. Vor fi "în medie 25 de ore pe saptamâna pentru gimnaziu". În prezent, elevii de clasa a V-a au între 26-28 de ore pe saptamâna, elevii de clasa a VI-a au între 28-30 de ore pe saptamâna, cei de clasa a VII-a au între 31-33 de ore, iar scolarii din clasa a VIII-a au între 31 – 34 ore pe saptamâna.
Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifica Legea educatiei în sensul reducerii numarului de ore. Presedintele apreciaza ca modificarile propuse risca sa duca la un val de concedieri si sa bulverseze intregul sistem de invatamant.
Argumentul care a stat la baza deciziei presedintelui, este ca se face o "reducere din pix" a numarului de ore, fara o analiza de impact premergatoare. Vor fi afectati atat elevii, cat si profesorii, pentru ca se va produce un "val de concedieri", spune presedintia.
Liderul FSLI Salaj, Eusebiu Lehene, spune ca este un exemplu de cum pune ministrul Educatiei carul inaintea boilor.
"Avand in vedere consecintele aplicarii acestei modificari, ar afecta 5 – 6 la suta din cadre. In ultimii 10 au fost reduse numarul cadrelor cu peste 45.000. O parte se datoreaza din scaderea elevilor, din desfiintarea claselor, comasarea scolilor, cresterea numarului de elevi per clasa in mediul urban. La toatea acestea se adauga scaderea de ore. Orele taiate ar trebuie recuperate printr-un program After-School, asa cum spune proiectul de lege. Ministrul Educatiei a pus carul inaintea boilor. Avem peste 6.000 de scoli la nivel national. Guvernul nu a fost in stare sa implementeze programul After School nici macar in cele 50 de scoli propuse pe vremea lui Ciolos, pentru ca elevii si profesorii sa poata servi o masa calda. In aceasta situatie, ar insemna sa-i tinem anumite ore pe zi la scoala pe elevi nemancati. Guvernantii abia au implemenat programul Laptele si cornul, care a fost un program implementat cu mare dificultate in majoritatea scolilor din Salaj", ne-a declarat liderul sindical din invatamant Eusebiu Lehene.
rn