Miniştrii propuşi de premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiați marţi în comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca miercuri Guvernul PNL-UDMR să fie supus votului în plenul reunit al Parlamentului.
Pentru a fi învestit, guvernului minoritar PNL-UDMR îi lipsesc, matematic, aproape 70 de voturi, în condițiile în care PSD și USR au anunțat că nu vor vota Cabinetul Ciucă.
Audierile miniștrilor vor începe marți dimineața, la ora 10.00, și vor dura până seara, la ora 20.30. Timpul alocat fiecărui ministru este de o oră, însă pentru Nelu Tătaru, ministrul propus la Sănătate, audierea este programată să dureze două ore, iar pentru Sorin Cîmpeanu, aceasta va dura o oră și jumătate.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus sâmbătă după amiază la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.
Miercuri, la ora 12.00, Guvernul PNL-UDMR ajunge în plenul reunit al Parlamentului pentru a cere votul de învestitură.
În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
De asemenea, Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Lista miniștrilor din Cabinetul Ciucă:
- Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu
- Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
- Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu
- Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
- Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
- Ministerul Energiei: Virgil Popescu
- Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
- Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
- Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş
- Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
- Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Robert-Ionatan Sighiartău
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman
Liberalii au renunțat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care va fi ocupat de UDMR. În noul cabinet propus, UDMR va avea următoarele funcții:
Vicepremier: Kelemen Hunor
- Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
- Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard