Cei mai prost platiti dintre angajati vor primi in plus 30 de lei la salariu, daca guvernul va adopta propunerea de majorare a salariului minim.

Un proiect de hotarare al Ministerului Muncii prevede cresterea salariului minim brut cu 30 de lei, de la 670 de lei cat este in acest moment la 700 de lei.
IIncepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei pe oraI, se arata in proiectul de act legislativ. Potrivit lui Seres Denes, seful UDMR Salaj, au existat discutii la nivelul coalitiei de guvernare, dar nu s-a decis nimic inca. Pe de alta parte, deputatul PDL Lucian Bode spune ca ideea cresterii salariului minim a pornit de la o solicitare facuta de Comisia Europeana, de aliniere la salariul minim din tarile membre. “Dar, alinierea se face tinand cont de resurse. Daca exista resurse pentru majorare, atunci este un proiect pe care il sustin”, ne-a declarat Lucian Bode.

Salariul minim, in sprijinul combaterii saraciei

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene sa actioneze pentru a pune in aplicare legislatia privind stabilirea unui venit minim in statele Uniunii Europene. Rezolutia, care nu are caracter obligatoriu, sugereaza ca statele din UE sa fixeze sisteme de venit minime bazate pe cel putin 60 la suta din venitul mediu al fiecarui stat membru. In 2010, numarul persoanelor afectate de saracie a fost de 116 milioane, adica peste 20 la suta din cetatenii UE, iar 8 la suta dintre europeni (42 de milioane de persoane) traiau in conditii extreme.
In Romania, cifrele di-fera de la o institutie la alta. Potrivit Inspectiei Muncii, exista 790.000 de angajati care primesc salariul mi-nim de 670 de lei, atat la stat, cat si in mediul privat.

Mai multi bani la buget din mediul privat

Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, daca se aplica majorarea de 30 de lei a salariului minim, impactul va fi mai mare asupra firmelor private decat asupra statului. Majorarea cu 4,5 la suta genereaza, de fapt, IprofitI pentru stat, care va incasa dublu decat cheltuieste prin aceasta operatie, din contributiile angajatilor si angajatorilor, publici, dar mai ales privati. Majorarea salariului minim pe economie cu 30 de lei va obliga firmele sa creasca salariile sub 700 de lei la acest nivel, iar pe cele care ofera salarii mai mari fara forme legale, le va obliga sa scoata din economia gri cei 30 de lei.
Un alt efect direct va fi asupra amenzilor de circulatie, care sunt direct legate de evolutia salariului minim. Normativele stabilesc ca un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim – in acest moment aceasta inseamna 67 de lei. Daca se majoreaza salariul minim, si valoarea amenzilor de circulatie va creste, un punct costand soferii indisciplinati 70 de lei.