In invatamantul romanesc profeseaza multe cadre didactice care au absolvit licee si institute pedagogice si care sunt incadrate cu studii medii. Celor care au participat la cursuri de formare pe parcursul activitatii, ministerul le echivaleaza diplomele actuale cu cele de licenta.
Cadrele didactice care profeseaza in invatamantul preuniversitar si care au absolvit studii superioare de scurta durata, respectiv Colegiu cu durata de trei ani sau Institutul Pedagogic cu durata de trei ani, vor putea sa-si echivaleze diplomele obtinute cu diplomele de licenta. De asemenea, educatoarele, invatatoarele, instructorii sau antrenorii pot solicita recunoasterea si echivalarea competentelor pentru a fi incadrati cu statut de profesor daca indeplinesc mai multe conditii cumulative. Anuntul a fost facut ieri in cadrul unei conferinte de presa de catre inspectorul scolar pentru perfectionare, Ioan Opris, ca urmare a publicarii metodologiilor pentru echivalarea studiilor si recunoasterea competentelor profesionale dobandite nonformal si informal. Inspectorul general Ioan Abrudan spune ca aceste masuri vin sa reduca numarul cadrelor didactice incadrate cu studii medii in actualul sistem de invatamant, cadre didactice care pe parcursul activitatii au participat la programe de formare continua. Totusi, in momentul de fata nu este cert daca aceste cadre didactice vor primi aceeasi remuneratie cu a cadrelor didactice care au absolvit studiile de invatamant superioare de lunga durata.
Cine isi poate echivala studiile
In categoria de echivalare a studiilor universitare de scurta durata cu studii de lunga durata se incadreaza numai absolventii liceelor pedagogice, ai scolilor postliceale pedagogice sau ai scolilor echivalente care au absolvit cu diploma si studii universitare de scurta durata sau colegii universitare de institutori, incadrati in invatamantul prescolar si primar; absolventii invatamantului superior care au finalizat un curs specific in domeniul psihopedagogic si metodic, incadrati in invatamantul prescolar si primar; absolventii colegiilor universitare de institutori cu diploma de absolvire; absolventii colegiilor universitare de institutori cu diploma de absolvire, care au finalizat cu diploma de absolvire si invatamantul universitar de scurta durata; absolventii invatamantului universitar de scurta durata cu diploma de absolvire. Totusi, ca sa obtina echivalarea studiilor, cadrele didactice din categoriile enuntate anterior trebuie sa indeplineasca o serie de conditii prevazute in metodologie, printre cele mai importante enumerandu-se existenta definitivatului in invatamant, au obtinut gradele didactice, au o vechime la catedra de minim 10 ani, iar pe parcursul ultimilor cinci ani au obtinut minim 90 de credite profesionale transferabile ca urmare a participarii la programe de perfectionare acreditate de Ministerul Educatiei. In plus, cadrele didactice sanctionate disciplinar in ultimii cinci ani scolari incheiati nu au sanse la echivalarea studiilor. Pentru obtinerea echivalarii, dosarele cu actele justificative se depun la Inspectoratul |colar, iar inspectorul responsabil cu dezvoltarea resurselor umane le transmite structurilor universitare care elibereaza atestatele de echivalare.