Se apropie cu pași repezi luna martie. În primele zile de primăvară, după cum bine se știe, toată lumea oferă mărțișoare și flori. Cei mai de seamă beneficiari ai acestor simboluri sunt, de ani de zile, cadrele didactice. De când a început pandemia, se tot vorbește de faptul că nu trebuie să se mai ducă flori la școală. Era de așteptat ca și de această dată să se interzică oferirea de astfel de atenții.
Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a apărut un comunicat de presă al Ministerului Educației.
“Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare. În Ordinul comun nr.3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale. (…) Mărțișorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum flori și mărțișoare în categoria “obiecte personale”. Ministreul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oric[rui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS CoV 2″, scrie în comunicatul oficial.
Astfel că micile simboluri ale primăverii pot fi oferite în continuare, acest lucru rămânând la latitudinea fiecărei persoane în parte.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sare în apărarea tradiției mărțișorului și spune că “cine împiedică oferirea unei flori sau a unui mărțișor are nevoie de cursuri de ancorare în realitate”. Acesta a comparat florile și micile simboluri ale primăverii cu lucrările de control ale elevilor și s-a declarat împotriva exagerărilor de orice fel.
“Hai să interzicem și lucrările de control, pentru că sunt și astea un bun al elevului și să nu mai ajungă la profesori, exact același lucru este”, spune Sorin Cîmpeanu. Oficialul a contrat, astfel, declarația secretarului de stat de la Ministerul Educației, Sorin Ion, care a generat o polemică după ce a spus că “mărțișoarele și florile de 1 și 8 Martie sunt considerate obiecte personale și în contextul actual pandemic nu pot fi dăruite de către elevi, cadrelor didactice, din cauza reglementărilor care interzic așa ceva”. Sorin Ion a mai precizat că elevii ar trebui să ofere felicitări virtuale.
Mărțișorul este o tradiție în România, Republica Moldova și teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania și Macedonia.
În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie și este dăruit în special domnișoarelor și doamnelor.
Sa mi trag una ! Orwell avea dreptate!.Urmeaza ca ministerul finantelor sa ne dea voie in continuare sa folosim banii la cumparaturi si cel al transporturilor sa ne lase sa umblam pe trotuare.Oare ce_a mai urma?…