Munca multa, dar si bucurii dintr-o pasiune totala pentru dansul popular. O viata inchinata traditiilor.

rn

Una dintre cele mai mari pasiuni ale salajeanului Gabriel Marius Boticas, militar de profesie, este dansul popular. Acesta este incadrat la Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu" Zalau din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixta "Silvania" Simleul Silvaniei al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

rn

Tanarul militar din Zalau este motivat sa duca mai departe "mostenirea primita", prin a-i invata atat pe copii cat si pe adulti bucuria de a asculta si a dansa romaneste.

rn

Va rog sa ne povestiti despre pasiunea dumneavoastra pentru dansurile populare.

rn

Pasiunea o am de la vârsta de 10 ani, cand am intrat in Ansamblul "Mugur Mugurel". Am prins "gustul" din prima zi si o sa il am pentru tot restul vietii.

rn

Cum reusiti sa imbinati munca din cadrul armatei si activitatea privind dansurile populare? 

rn

Activitatile legate de dansurile populare le-am desfasurat si se desfasoara de fiecare data in afara orelor de program. Repetitiile se tin seara iar marea majoritate a evenimentelor la care am participat si la care participam sunt in zile de weekend.

rn

Ii veti invata si pe copiii dumneavoastra sa joace dansuri populare? 

rn

Copiii mei au 6, respectiv 2 ani. Eu voi incerca sa ii fac sa fie atrasi de dansuri populare, dar nu voi insista. Cu siguranta ar fi un lucru gresit sa ii imping de la spate. Daca vreunul dintre ei, sau chiar amândoi isi vor dori sa invete sa danseze, foarte bine. Daca nu, ii voi sustine in orice alta activitate pe care ei vor dori sa o desfasoare (in masura posibilitatilor bineinteles).

rn

Povestiti-ne despre parcursul carierei dumneavoastra de artist. Unde ati activat ca instructor? Ce spectacole ati sustinut?

rn

La varsta majoratului, am plecat la ANSAMBLUL "MESESUL" sectie a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, unde l-am avut instructor pe Radu Muresan. In cadrul acestui ansamblu am activat aproximativ 10 ani, timp in care am avut multe satisfactii. Pe aceasta cale vreau sa le multumesc celor care m-au sustinut aici si anume, instr. coreg. Radu Muresan si Paula Talos Pop (sef sectie Ansamblul Mesesul). In anul 2017 am absolvit Scoala Populara de Arte, specialitatea INSTRUCTOR COREGRAF JOC POPULAR, in cadrul Scolii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj- Napoca, iar nu dupa mult timp am decis sa inchei colaborarea cu Ansamblul Mesesul si sa fac ceea ce am invatat in scoala, dar mai ales in cei 20 de ani de activitate in care am jucat si anume sa invat si pe altii, mai ales pe copii, jocul popular.
Ca instructor, am inceput munca de jos! In primul rand, am incercat sa aduc jocul popular chiar in satul meu natal (Ciumarna, comuna Romanasi) impreuna cu doamna Ileana Gratiana Pop, binecunoscut mester popular din localitate. Aici, din pacate am avut o mica dezamagire din cauza lipsei de implicare din partea parintilor, care cumulata cu lipsa de implicare a autoritatilor a dus la un esec total.
Din fericire, se mai gasesc si locuri unde se doreste ca folclorul in general sa fie scos in fata. Dupa episodul negativ de la Ciumarna, am acceptat invitatia domnului primar Sur Florian de la Horoatu Crasnei, sa preiau si sa pregatesc o parte din copiii din comuna. Aici am avut foarte multa sustinere din partea tuturor, iar asta s-a vazut intr-un timp relativ scurt, când, dupa 7 luni de activitate am reusit sa participam cu un mic program chiar si la Zilele Zalaului. De atunci am participat si la alte spectacole in judet si chiar si in afara judetului.
Incepand cu luna Iunie a acestui an, dupa mai multe discutii cu cei din comunitatea din Valcau de Jos, reprezentata de domnul primar Ioan Rosan, am acceptat sa preiau si ansamblul de dansuri din localitate: "Spiridusii Valcaului", ansamblu de traditie in judetul Salaj.
Si cu acest ansamblu am reusit in cateva saptamani sa pregatim un program pentru a participa la Zilele Zalaului 2019, iar apoi la alte spectacole din judet.

rn

Cum este munca cu elevii si atmosfera la repetitii?

rn

Pot sa va zic ca impun disciplina la repetitii prin multa comunicare. Dar mai mult de atat, ce am acumulat in sistemul militar ma ajuta pe mine sa imi organizez activitatea.
La Horoatu Crasnei si la Valcau de Jos ma ajuta o fosta colega de Ansamblu si anume tanara Ariana Horincar care este o punte de legatura intre felul meu de a gandi si cel al copiilor.

rn

Veti organiza si cursuri de dans popular?

rn

In ultimul timp am avut multe "sesizari" cum ca, adultii isi doresc sa invete sa danseze.
Asta m-a ambitionat sa merg sa caut sa inchiriez o sala de dans corespunzatoare, sa infiintez un PFA si din luna ianuarie 2020 sa ofer o alternativa copiilor care isi doresc sa practice dansuri populare, dar si adultilor care isi doresc sa invete sa joace.
Pentru cei interesati: Atelierul de Joc Popular. Informatii si inscrieri la telefon: 0741.100.604. Facebook: Gabriel Marius Boticas. Grupa de adulti, fara limita de varsta. Grupe de copii (varsta minima: 8 ani).

rn

Ce ganduri transmiteti salajenilor nostri?

rn

Salajenilor le urez sarbatori minunate, sa nu uite de traditii, dar mai mult decat atat, sa se si implice in aceste obiceiuri care ne reprezinta si prin care ne identificam.

rn