Milioane de oameni din intreaga lume sting luminile, sambata seara, timp de o ora, in cadrul programului „Ora Pamantului”, Romania aderand oficial din acest an la initiativa care simbolizeaza interesul pentru gasirea unor solutii care sa previna poluarea, dar si fenomenul incalzirii globale. Programul „Ora Pamantului” se afla la a treia editie. Peste 380 de orase si 3.500 de companii din 35 de tari si-au anuntat participarea la campanie, prima fiind lansata in 2007, la Sydney, Australia, de catre Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
In 2008, operatiunea a inceput la Suva, in Insulele Fiji, si la Christchurch, Noua-Zeelanda. La Copenhaga, parcul de atractie Tivoli, palatul regal si opera au stins luminile, iar mai multe strazi au oprit sistemul de iluminat. La Budapesta, acealasi lucru s-a intamplat cu castelul, catedrala si parlamentul de pe malul Dunarii. In Marea Britanie, 26 de orase au declarat ca iau parte la operatiune. „Ora Pamantului” a trecut, apoi, pe celalalt mal al Atlanticului, in SUA si Canada, unde CN Tower, inalt de 553 de metri, din Toronto, a fost cuprins de intuneric. Locuri celebre, precum Golden Gate din San Francisco si Sears Tower din Chicago s-au alaturat evenimentului.
„Ora Pamantului” a fost marcata, anul trecut, si in mai multe orase din Romania. Din acest an, Romania s-a alaturat in mod oficial campaniei globale WWF „Ora Pamantului”, astfel ca sambata, incepand cu ora 20.30, timp de o ora, vor fi stinse luminile simultan in cladiri emblematice din sapte orase, inclusiv din Capitala. Orasele participante la campanie sunt Bucuresti, Timisoara, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov si Cluj. Organizatorii campaniei in Romania au precizat ca in Capitala se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, la Ateneul Roman, la Muzeul National de Arta, la Cercul Militar si la Opera.
Totodata, va fi organizat un eveniment de strada in Piata Constitutiei, unde mai multi tineri voluntari vor aprinde lumanari. Alte evenimente cu ocazia „Orei Pamantului” includ seri sau cine la lumina lumanarii, in diferite cafenele si restaurante. In aceeasi seara, la Astroclubul Bucuresti vor putea fi observate anumite corpuri ceresti care, de obicei, nu pot fi reperate pe cer, din cauza luminilor foarte puternice din Capitala. Si Institutul National de Administratie a anuntat ca se alatura campaniei „Ora Pamantului”, pentru a trage un semnal de alarma in cazul incalzirii globale. Evenimente similare vor fi organizate de autoritatile locale in orasele partenere.
Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a anuntat ca municipiul se alatura proiectului international „Ora Pamantului”, astfel ca sambata, intre orele 20.30 si 21.30, iluminatul public va fi oprit aproape in tot municipiul. Edilul i-a invitat pe toti localnicii sa stinga luminile, in intervalul mentionat, pentru a dovedi ca impreuna pot sa actioneze impotriva schimbarilor climatice.Scopul campaniei WWF este de a stopa degradarea mediului si efectele negative ale schimbarilor climatice. In acest sens, a fost lansat si un spot publicitar al carui mesaj este: „De Earth Hour nu aprinzi lumina orice ar fi. Alatura-te celor un miliard de oameni care vor stinge lumina pentru o ora. Un gest simbolic care arata ca ne pasa de schimbarile climatice. Tu ce faci de Earth Hour?”. Organizatorii campaniei din 2009 spera, printre altele, sa transmita un mesaj liderilor mondiali care se reunesc in decembrie la Copenhaga, pentru a stabili un acord post-Kyoto de combatere a schimbarilor climatice.
Fondul Mondial pentru Natura a anuntat ca sistemul de iluminare de la Acropole, principalul obiectiv turistic al Greciei, va fi oprit la 28 martie, pentru „Ora Pamantului”. Este pentru prima data cand Acropole va participa la actiunea lansata in intreaga lume de World Wildlife Fund, dupa initiative similare la monumente ca Podul Golden Gate din San Francisco si Coloseumul din Roma.
Milioane de oameni sting luminile, sambata seara
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...