2500 de studenti sunt obligati sa se transfere la alte forme de invatamant.
Potrivit unei hotarari adoptate, miercuri, de Guvern, Universitatea Spiru Haret va fi obligata sa-si desfiinteze invatamantul la distanta, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu precizand ca, de altfel, aceasta forma de invatamant nu va putea fi organizata, in viitor, in nici o institutie de invatamant superior. Invatamantul la distanta ar urma sa fie inlocuit, conform proiectului de Cod al Educatiei, de un invatamant la distanta cu frecventa redusa, care sa impuna intalniri periodice ale studentilor cu profesorii.
Florian Tuduce, directorul Centrului Teritorial Zalau pentru Invatamant la Distanta al universitatii, sustine, insa, ca interzicerea acestei forme de invatamant contravine practicii din alte tari: ^In toata lumea exista invatamant la distanta. In Australia, spre exemplu, 60 la suta din invatamantul superior se face la distanta^.
Daca in privinta absolventilor universitatii, Ministerul Educatiei pare sa se fi decis sa nu tulbure apele si sa nu-i oblige pe acestia sa mai sustina o data licenta, situatia studentilor din anii II si III de la invatamantul la distanta va fi destul de serios afectata. Mai exact, potrivit hotararii de guvern, acestia vor trebui sa se transfere la un alt program de studii, care sa fie acreditat. In aceasta situatie ar fi, la Zalau, potrivit lui Florian Tuduce, aproximativ 2.500 de studenti, care s-ar putea transfera – spune directorul – la forma de invatamant cu frecventa redusa, existenta in cadrul universitatii. De asemenea, afectati de hotararea de guvern sunt si absolventii de la Drept care au facut doar trei ani de studii si au acumulat doar 180 de credite transferabile (fata de 240 cate sunt necesare acestei specializari), acestia trebuind sa-si completeze studiile pana la acumularea a 240 de credite.
De cealalta parte, Universitatea Spiru Haret continua sa sustina ca toate specializarile si formele de invatamant pe care le organizeaza sunt perfect legale si asteapta astazi o hotarare in aceasta privinta de la Curtea de Apel Bucuresti.
Doar zece boboci
Intre timp, activitatea la Centrul Teritorial Zalau se desfasoara aproape in conditii de normalitate, in aceasta perioada lucrandu-se la programarea restantelor. In ciuda recomandarilor ministrului Educatiei, incrierile in anul I se deruleaza ca si cum totul ar fi in regula, insa, din cauza incertitudinii in privinta mentinerii invatamantului la distanta, pana acum s-au inscris doar zece studenti.