13 avioane cu muncitori sezonieri au plecat de pe aeroportul din Cluj spre Germania, joi, 9 aprilie.

rn

Cei aproape 2.000 de oameni nu au tinut cont de masurile impuse de autoritati si nu au respectat distanta sociala impusa de pandemia de coronavirus, motiv pentru care oamenii legii au deschis un dosar penal.
Pasagerii sunt muncitori sezonieri in agricultura, iar cursele charter au fost platite de Ministerul Agriculturii din Germania.
Amintim ca in urma cu aproximativ o saptamana, Germania a anuntat ca relaxeaza conditiile pentru intrarea in tara a muncitorilor straini care vin sezonier pentru a lucra in agricultura, dupa ce, cu doar o saptamana inainte, anuntase restrictii pentru a evita raspandirea coronavirusului.

rn

Marcel Vela, dezamagit de situatia de pe aeroportul din Cluj. Ce masuri au fost luate:

rn

Ministrul de Interne Marcel Vela a fost pus la curent privind situatia care s-a petrecut pe aeroportul "Avram Iancu" din Cluj-Napoca si s-a aratat dezamagit. Politicianul a anuntat in timpul citirii Ordonantei Militare nr. 8 ca se vor lua masuri de acum inainte.
Asadar, transporturile aeriene vor fi avizate de Ministerul Transporturilor, chiar daca se fac de pe aeroporturi aflate in administrarea consiliilor judetene.
"Incepand de astazi, autoritatile competente din Romania, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautica vor aviza orice transport aerian chiar daca aeroporturile sunt in subordinea autoritatilor judetene. (…)
Prin acest articol, competenta totala pentru decizia calendarului de aterizare/decolarea, acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave intra in competenta Ministerului Transporturilor", a precizat Marcel Vela.

rn

Potrivit statisticilor, anual, in Germania merg circa 300.000 de lucratori sezonieri pentru muncile agricole, majoritatea fiind din Polonia, Romania si Bulgaria.
Initial, masura restrictionarii intrarii in Germania a lucratorilor sezonieri a fost dur criticata de fermierii germani care au spus ca fermele lor au nevoie urgenta de lucratori.
Ei aminteau atunci ca una dintre consecintele faptului ca lucratorii din Europa de Est nu vor putea veni sa lucreze in agricultura ar fi o cantitate mai mica de fructe si de legume puse pe piata si preturi mai mari, au mai spus acestia, potrivit Reuters.

rn

Autoritatile germane au stabilit ca:

rn

In aprilie mai pot intra in Germania cate 40.000 de lucratori sezonieri, dar acestia vor fi selectati in functie de munca pe care o depun si de standarde de igiena demonstrabile.
Muncitorii sezonieri trebuie sa intre si sa iasa din tara cu avionul, fiind excluse calatoriile prin Europa cu autocarul din motive de prevenire a raspandirii coronavirusului. De asemenea, sosirea lor trebuie sa fie organizata in grup, fiind excluse sosirile individuale.
Politia federala, in coordonare cu asociatiile de fermieri, stabileste aeroporturile adecvate unde acestia ar putea sa aterizeze. Muncitorii sunt asteptati la aeroport de catre compania care i-a angajat.
La intrarea in Germania, muncitorilor sezonieri li se face un control de sanatate. Daca sunt depistati cu coronavirus, muncitorii nu vor fi lasati sa intre in tara. Oricum, noii sositi trebuie sa lucreze separat de ceilalti angajati timp de 14 zile si nu au voie sa paraseasca sediul companiei, fiind impusa astfel un fel de carantina cu posibilitatea de a munci.
Cazarea si lucrul in echipa trebuie sa se faca in grupuri cat mai mici, recomandat intre 5-10 persoane, iar maximul este de 20 de persoane.
Distanta de cel putin 1,5 metri trebuie respectata in momentul in care se fac sedinte de lucru cu echipa sau trebuie sa aiba loc in aer liber. De asemenea, muncitorilor trebuie sa li se asigure dezinfectant, masti si manusi.