Statuia lui Mihai Viteazul călare, în fața Cinematografului Scala, tulbură liniștea ori de câte ori devine subiect de discuție în ședințele de Consiliu Local. S-a întâmplat la fel și joi dimineața, când aleșii au avut, din nou, păreri divergente cu privire la oportunitatea amplasării unui astfel de monument.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local s-a aflat un proiect de hotărâre privind cuprinderea în bugetul pe anul 2022 şi în Lista de investiții a anului viitor a sumei necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii “Realizare, proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie pentru <Amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul şi amenajarea zonei din jurul acesteia> şi încheierea, în acest an, a contractului de servicii pentru realizarea investiţiei”.

Cel care a avut obiecții a fost consilierul USR Alin Guler. Acesta a afirmat că investiția nu este una necesară, iar banii ar putea fi folosiți în alte scopuri.

“Argumentele noastre sunt aceleași ca și dățile trecute, nu ni se pare oportună. Suma este foarte mare, statuia este foarte mare comparativ cu ceea ce se construieșe la momentul acutal prin lume, plus că sunt alte urgențe. Vedem pe strada Gheorghe Doja, unde s-a finalizat investiția, iar locurile de parcare au dispărut pentru că s-au trasat longitudinal, nu transversal. La fel se va întâmpla și pe strada Siomion Bărnuțiu. Am mai spus, mi se pare mai urgent să investim banii pe care-i avem în parcări, de exemplu”, a afirmat Alin Guler.

“Fiți sigur că grija noastră maximă este să realizăm cât mai multe locuri de parcare. Cunoaștem proiectele pe care le avem în execuție, cunoaștem și plusurile pe care le aduc și ar trebui să le cunoașteți și să le recunoașteți și dumneavpoastră. Ne preocupă să facem în așa fel încât funcțiunile existente cel puțin să se păstreze, nu să se reducă. O să amenajăm și zona acolo, dumneavoastră faceți referire strict la statuie. Aveți ceva cu Mihai Viteazul…Poate că i-o fi învățat pe români prea devreme că unitatea e puterea”, a fost replica venită imediat din partea viceprimarului Teodor Bălăjel.

Consilierul USR e de părere că în zona cu pricina s-ar fi putut pune, de exemplu, o statuie cu Iuliu MaNiu, Corneliu Coposu sau Simion Bărnuțiu, pentru că sunt de-ai locului, sau chiar un complex statuar care să reunească aceste personalități.

Primarul Ionel Ciunt a intervenit în discuție pentru a explica faptul că e nevoie de alocare financiară din bugetul propriu pentru că un asftel de proiect nu poate primi finanțare europeană.

“Legat de nevoile pe care le-ați menționat, pe Gheorghe Doja și în toate celelalte zone din oraș, avem posibilitatea să obținem fonduri europene și cred că ați observat acest aspect, chiar dacă sunteți dintr-o formațiune politică ce observă mai greu niște lucruri, dar trebuie să le observați pentru că ele sunt palpabile, puteți vedea că s-au făcut. Preocuparea noastră este să aducem bani europeni pentru tot ce se poate. Pentru statuie nu putem aduce, din păcate, pentru că nu ne va finanța nimeni. Dar să fiți convins că o să rămâneți în istoria municipiului și dumneavoastră, și noi, că atunci când ați fost membru în Consiliul Local s-a construit monumentul istoric de anvergură națională, dacă vreți. Legat de ceea ce ați spus referitor la personalitățile noastre istorice, de-ale locului, să știți că a fost o discuție și cu Consiliul Județean și cred că se va găsi un teren, undeva, adecvat pentru un asemenea proiect și se va face și ceea ce spuneți dumneavoastră”, a explicat primarul Ionel Ciunt.

Proiectul a fost supus apoi la vot. Au fost 11 voturi pentru, 4 împotrivă și 5 abțineri.

“O să rămânem probabil în istorie cu rezultatul votului pentru statuia lui Mihai Vieazul și nu numai, ci și pentru amenajarea zonei din fața Cinematografului Scala care, probabil că în cel mult o lună de zile, se va da în funcțiune și să știți că e o realizare deosebită acolo, în ceea ce privește funcțiunile din sălile de acolo, execuția lucrării e una impecabilă, armonia de culori, decorul…O să vedeți că o să vă placă. De data asta, nu știu ce răutăți s-ar putea găsi la o așa lucrare”, a ținut să adauge viceprimarul Teodor Bălăjel.

Viceprimarul a apreciat și sprijinul financiar de circa 15 milioane de lei primit de la Ministerul Dezvoltării, prin CNI, pentru investiția de la Cinematograful Scala.

Potrivit documentelor care au însoțit proiectul de hotărâre, în Lista de investiţii pe anul 2021 este cuprinsă și investiţia privind realizarea și amplasarea statuii lui Mihai Viteazul, iar suma alocată este de 100.000 lei. Municipiul Zalău a demarat procedura de achiziţie prin concurs de soluţii pentru realizarea, proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia monumentului. Au fost depuse 5 oferte, iar în urma evaluării acestora şi acordării punctajelor de către membrii juriului, doar două oferte au obtinut 80 de puncte, fiind calificate, conform Regulamentului de concurs. In urma evaluării ofertelor s-a întocmit Raportul juriului nr. 71154/ 8 octombrie 2021, ofertantul “Asocierea SC Proiect M Evostruct SRL (lider) şi Muscalu Paul Iulian” fiind declarat câştigătorul concursului de soluţii, la valoarea de 1.700.900 lei fără TVA, respectiv 2.024.071 lei cu TVA. Conform Regulamentului de concurs, câştigătorul concursului va încheia, cu Municipiul Zalău, contractul de servicii pentru realizarea, proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia monumentului. Durata contractului este de 18 luni.

Potrivit acelorași documente, din suma alocată investiţiei, se vor efectua, până la sfârşitul anului 2021, plăţi în sumă totală de 11.800 lei inclusiv TVA, rămânând disponibilă suma de 88.200 lei. Deoarece termenul de elaborare a proiectului este de 6 luni de la data semnării contractului, în acest an nu se vor efectua plăţi în cadrul contractului. În acest context, s-a cerut votul consilierilor pentru cuprinderea în bugetul Municipiului Zalău pe anul 2022 şi în Lista pe anul 2022 a sumei necesare pentru realizarea investiţiei şi încheierea, în acest an, a contractului de servicii.
Suma necesară realizării investiţiei va include, pe lângă valoarea contractului de servicii menţionat şi valoarea serviciilor de dirigenţie de şantier şi a cotelor ISC aferente investiţiei, având o valoare totală estimată de 2.073.000 lei inclusiv TVA.

Potrivit documentației primăriei, monumentul va fi format dintr-un personaj din material compozit calitativ, în postura de călăreţ (Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână) și se vor urmări elementele de anatomie şi de ţinută ale ansamblului monumental. Statuia trebuie să fie orientată cu faţa spre centrul oraşului, conform documentaţiei Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul va avea înălţimea maximă de 7,5 metri, cu tot cu soclu. Aceasta va fi montată pe un soclu şi un postament din piatră naturală.

Pe soclul statuii se va inscripţiona în limba română: Mihai Viteazul / 1558-1601 /Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei.

Zona din jurul statuii va cuprinde o amenajare peisageră cu gazon şi arbuşti de înălţime medie şi joasă care să reziste pe întreaga perioada a anului, alei pietonale, mobilier urban de şedere, iluminat public şi arhitectural (atât al zonei studiate, cât şi de punere în valoare a statuii) şi plăcuţe informative/educative pentru public pe care se vor introduce informaţii despre Mihai Viteazul.

Pentru amenajările din jurul statuii se vor folosi pardoseli de exterior din piatră antiderapante şi soluţii peisagere cu vegetaţie joasă (gazon, arbuşti ornamentali) şi medie (tuia, buxus etc.).

Mobilierul urban (bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de direcţionare sau restricţionare acces dacă e cazul, iluminat public) va fi ergonomic, din materiale rezistente la intemperii.