Zălăuanul Mihai Lehene, cunoscut tuturor pentru proiectele sale de promovare a României și de susținere a proiectelor culturale, educative și sociale prin fundația pe care a înființat-o după ce s-a stabilit la Chicago în urmă cu 22 de ani, a adus în Sălaj un grup de copii care provin din familii mixte româno-americane.
Timp de o săptămână, cu implicarea Asociației ARHAIC și a Fundației Române Unite – RUF, copiii au dat o mână de ajutor echipei Ambulanța pentru Monumente Sălaj la lucrările de salvare a bisericii de lemn din Noțig.
De altfel, tabăra s-a numit Noțig Camp și a fost o experiență de neuitat pentru participanți. Voluntarii au cărat materiale cu roaba, au bătut șindrilă, au gătit, au dormit ca-n tabără pe paturi improvizate în săli de clasă, au vizitat împrejurimile, au mâncat românește, dar s-au și distrat. Au avut parte și de experiența frământării și coacerii pâinii, a țesutului la război și au îmbrăcat frumoasele costume populare tradiționale din Sălaj prin bunăvoința gazdelor Muzeului Ligia Bodea din Iaz.
Pentru că le-a plăcut tare mult ce au trăit în Sălaj, tinerii și-au propus să adune fiecare sume între 750 și 1000 de dolari prin care să susțină proiectul de salvare a Bisericii-monument din Noțig.
Evident că acești turiști-voluntari americani au fost găzduiți și învățați despre frumusețea Sălajului de către arhitectul Valeria Lehene, fost specialist al Direcției pentru Cultură Sălaj, implicată trup și suflet în proiectele Ambulanței pentru Monumente Sălaj și de al cărui sprijin se leagă înscrierea pe lista monumentelor a casei tradiționale din Răstoci, locuită până nu demult de regretata Tanti Iulica.
În fapt, întreaga familie Lehene, Mihai și fiica sa Alexandra, alături de părinții Valeria și Eusebiu, s-au ocupat de buna organizare și desfășurare a taberei de la Noțig și sunt implicați în numeroase proiecte care fac bine comunităților sălăjene sau celor din țară și străinătate.
”Un grup de tineri români sau care provin din familii mixte de români din Statele Unite au făcut un drum de 11 ore ca sa îi ajute pe colegii din Sălaj timp de o săptămână la salvarea bisericii de lemn din Noțig alături de voluntarii tradiționali ai Ambulanței.
Ba mai mult, și-au propus să strângă fiecare între 750 și 1000 USD pentru a sprijini lucrările de acolo. Vă invităm să-i susțineți.
Mulțumim Alexandra & Mihai Lehene pentru inițiativă. Suntem mândri de voi, guys!
Mulțumim RUF – Romanian United Foundation pentru sprijin! Tabăra Noțig (organizată de Asociația ARHAIC și Fundația Română Unită) a avut loc în iulie și ce experiență unică a fost! De la munca de restaurare a clădirilor istorice, până la a învăța cum să coacem pâinea tradițională, să gătim mâncăruri locale și să ajutăm cu activitățile agricole – această tabără culturală captivantă le-a oferit tinerilor români care trăiesc în străinătate oportunitatea de a se conecta cu cultura lor ancestrală”, a fost mesajul lansat la finalul sejurului în Sălaj de către asociația Ambulanța pentru Monumente.
Organizatorii spun că voluntarii au ales această tabără pentru a experimenta viața satului românesc autentic și ca să înțeleagă tradițiile; pentru a juca un rol activ în păstrarea unei piese din istoria României, lucrând la restaurarea bisericii istorice de lemn din Notig; pentru a dezvolta noi abilități, pentru a forma prietenii de durată și pentru a obține un sentiment de realizare prin munca de voluntariat.
Au venit și cu o veste bună: după experiența memorabilă a primei ediții a taberei în Sălaj, anul viitor se va organiza o nouă tabără, iar americanii se pot înscrie deja: ”Dacă ești interesat să creezi amintiri minunate, să construiești noi prietenii și să afli mai multe despre rădăcinile noastre istorice – abia așteptăm să ni te alături anul viitor”.