PSD şi PNL au hotărat să pregătească mai bine alegerile din 2012 pentru că acum nu au nicio şansă să pună mana pe ciolan.
Opoziţia unită pune acum accentul pe consolidarea in teritoriu a organizaţiilor şi pe dezvoltarea reţelelor locale. PSD a acceptat pentru prima dată că nu poate conduce singur lupta impotriva Coaliţiei PDL-UNPR-UDMR şi că nici nu se poate pune in fruntea acestei lupte. Cel care conduce acum lupta e Crin Antonescu şi PNL-ul. Prin această strategie PSD se va conserva şi ii va lăsa pe liberali şi conservatori să conducă lupta. Pe hartie noua alianţă are undeva in jur de 60 la sută din alegători, iar analiştii politici sunt unanimi in a fi de acord că nu se va obţine atat la alegeri, dar scorul va fi de peste 50 la sută ceea ce il va obliga pe Traian Băsescu să numească premierul dorit de Opoziţie. In caz contrar il paşte suspendarea. Aşa trebuie citită ieşirea extrem de dură a lui Traian Băsescu la adresa noii alianţe şi impotriva liui Crin Antonescu.
Protocolul intre PNL şi PC a fost definitivat
Protocolul de funcţionare a alianţei PNL-PC, semnat luni seara, stipulează că PNL şi PC vor avea candidaţi proprii la alegerile locale, existand insă, ca excepţie, şi posibilitatea candidaturii pe liste comune, la propunerea organismului de conducere al alianţei, CNC. Protocolul prevede şi faptul că cele două partide vor susţine pentru funcţii din structurile Guvernului in teritoriu candidaturi conform ponderii celor două partide din fiecare judeţ, iar ponderea se stabileşte prin raportul numărului de voturi obţinute de fiecare partid la alegerile locale pentru lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean.
Insă planurile de la centru nu se potrivesc cu cele din teritoriu. Radu Căpilnaşiu, preşedintele PNL Sălaj, spune că „deocamdată este prematur să discutăm despre un protocol pe plan local pentru că PC este aproape necunoscut in Sălaj”. Totuşi, Biroul Politic Judeţean al PNL se va intalni azi pentru a face o strategie referitoare la discuţiile pe care le vor avea cu Cristea Sorin, liderul conservatorilor din Sălaj.
Candidaţi comuni PNL-PC la parlamentare
Cele două partide componente ale Alianţei PNL-PC vor participa la alegerile parlamentare cu candidaţi comuni, care vor fi prezentaţi in numele Alianţei sub semnul electoral al acesteia. Protocolul prevede, totodată, că Alianţa va prezenta candidaţi in colegiile eligibile astfel incat să asigure PC un număr de cel puţin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi nouă colegii eligibile pentru Senat. In cazul in care vor fi desemnaţi pentru o nouă candidatură, parlamentarii in funcţie vor avea prima opţiune pentru candidatura in colegiul electoral in care au fost aleşi in 2008, mai prevede protocolul citat. Edilul Zalăului nu vede la noi in judeţ un colegiu eligibil pe care să candideze un conservator, mai ales că liberalii au un singur deputat după alegerile din 2008. „In ce priveşte alegerile parlamentare rămane să vedem care vor fi candidaturile, insă este puţin probabil ca Sălajul să fie eligibil, noi avem un singur deputat dacă vine vorba de alegeri parlamentare”, a declarat pentru Graiul Sălajului liberalul.
Candidatul pentru preşedinte – membru PNL
Alianţa PNL-PC va susţine, atat in ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cat şi a celor anticipate, un membru al PNL, se stipulează in protocolul de funcţionare a Alianţei, semnat luni. Coordonatorul campaniei electorale este desemnat de către candidatul prezidenţial, iar echipa centrală de campanie este numită de CNC cu acordul candidatului şi consultarea coordonatorului campaniei, se mai precizează in protocol. Premierul alianţei, desemnat de partidul cu cei mai mulţi parlamentari. Candidatul Alianţei PNL-PC pentru postul de prim-ministru se desemnează de către partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, in cazul in care Consiliul Naţional de Conducere (CNC) nu ajunge la un accord, se stipulează in protocolul de funcţionare.
Ponta vrea alianţă cu ACD
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seară, după intalnirea cu liderii ACD, că au găsit o formulă care să permită candida-turi pe liste comune la alegerile pentru consilierii judeţeni. Ponta a afirmat că deşi PSD, PNL şi PC nu au avansat foarte mult in ceea ce priveşte detalii unei eventuale alianţe a celor trei partide, in intalnirea de luni seară s-a discutat formula unei candidaturi pe liste comune la consilierii judeţeni. Preşedintele PSD a menţionat că această idee urmează să fie supusă validării in forurile statutare ale PSD, respectiv ACD. Ponta a precizat că, in cazul in care se va ajunge la un candidat comun la alegerile prezidenţiale, acesta va fi desemnat tot după indicatorii daţi de sondajele de opinie.
Propunerea lui Ponta de a candida pe liste comune ACD şi PSD nu este văzută cu ochi buni in Sălaj. Radu Căpilnaşiu consideră că este mai eficientă o participare pe liste separate, iar după alegeri „să se maximizeze rezultatul printr- o alianţă”.
PD-L se bucură că s-a cristalizat ideologia politică
Andrei Todea, purtătorul de cuvant al PD-L Sălaj, crede că prin această alianţă „se arată pană la urmă care este realitatea”. „Tot am spus de caţiva ani incoace că PNL s-a depărtat de valorile de dreapta şi este apropiat de valorile de stanga. Va fi o parte de stanga – PNL, PSD, PC şi o parte de dreapta – UDMR, PD-L. Este bine că se cristalizează ideologia politică din Romania şi sunt convins că măsurile de dreapta vor fi eficiente^, ne-a declarat fostul prefect de Sălaj.