Zalau, 13 ianuarie 2020 – Atelierul din cadrul Liceului Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, parte din sistemul de învatamant dual lansat de Michelin în anul 2018, a fost dotat cu alte 30 de echipamente noi. Astfel, Michelin, prin Fundatia Corporativa Michelin, a finalizat o noua etapa de dotare a atelierului, oferind elevilor echipamentele necesare pentru formarea ca mecanici de echipamente hidraulice si pneumatice si electromecanici utilaje si instalatii industriale.

rn

În aceasta etapa de dezvoltare a proiectului, au fost aduse peste 30 de echipamente, cum ar fi: o freza, un compresor, dulapuri metalice, o masina de gaurit, doua pistoale pneumatice, o masina de însurubat, un laptop si un videoproiector etc.
Acestea se adauga celorlalte 35 de echipamente aduse în atelier la începutul anului 2019.
,,Programul de investitii în dezvoltarea învatamantului dual demarat de Michelin în Zalau urmeaza îndeaproape calendarul setat la început de drum si vizeaza sa raspunda nevoilor din programele scolare ale fiecarui an. Acum, elevii au la dispozitie si mai multe echipamente care sa-i ajute sa deprinda în detaliu meseria de mecanic si electromecanic. Suntem de parere ca forma de învatamant dual este foarte utila si raspunde nevoii din ce în ce mai mari de specialisti în diferite domenii tehnice”, a declarat Cristian Lazar, Manager Resurse Umane Michelin Zalau Anvelope.
“Ma bucur ca am reusit sa contribuim la un proiect care înseamna promovarea si dezvoltarea învatamantului dual în judetul Salaj. Îndeosebi pentru ceea ce înseamna aceasta forma de învatamant în viitorul acestor tineri, apoi pentru companiile din judet si nu în ultimul rand, pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatii. Cred ca, alaturi de toti ceilalti 20 de parteneri ai Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formarilor tehnice si profesionale în sectorul industrial din judetul Salaj în care se înscrie si aceasta masura de investitii a companiei Michelin privind dotarea atelierului de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazu din Zalau, cel care gazduieste pana în acest moment, toate grupele pentru toate specializarile din învatamantul dual din judet, am contribuit în momente decisive, acolo unde competentele institutionale ne-au permis, pentru ca proiectul sa poata avansa si sa atingem obiectivele pe care ni le-am propus. Marele merit ramane al elevilor înscrisi si al companiilor care au înteles sa aleaga si sa investeasca în aceasta directie, iar compania Michelin a fost si ramane catalizatorul grupului. Este un demers care ne demonstreaza ca putem face lucruri bune pentru prezent si viitor, atunci cand suntem parteneri corecti în comunitate, ca dovada, dupa doi ani lucrurile si parteneriatul avanseaza natural în directia dorita.”, a afirmat Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, institutie coordonatoare a Acordului de cooperare mentionat.

rn

În anul 2018, 14 elevi au facut parte din proiectul de formare în parteneriat dual pentru calificarea profesionala mecanic echipamente hidraulice si pneumatice, iar în 2019 s-au alaturat programului 21 de noi elevi, o parte dintre acestia pentru o noua calificare profesionala, cea de electromecanic utilaje si instalatii industriale. Toti elevii au ocazia de a face practica atat în atelierul nou dotat si amenajat, dar si în cadrul fabricii Michelin. Totodata, fiecare dintre elevi primeste o bursa lunara de 400 de lei si le este asigurata masa de pranz în timpul stagiilor de practica.

rn

Renovarea si echiparea atelierului dedicat proiectului de învatamant dual lansat în 2018 a fost proiectata în 3 etape:
Reabilitarea atelierului cu sprijinul primariei Zalau
Pregatirea spatiului pentru noile echipamente
Achizitionarea echipamentelor, pornind de la materiale de baza pana la echipamente complexe
Proiectul de sprijin pentru o formare tehnica si profesionala în judetul Salaj a fost initiat cu expertiza tehnica internationala mobilizata de catre Ambasada Frantei în Romania si Institutul Francez din Romania – Bucuresti, în anul 2018 în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate institutii publice locale si centrale, mediul de afaceri local si unitati scolare în vederea realizarii unor actiuni pentru dezvoltarea formarilor profesionale tehnice initiale si continue în sectorul industrial în unitatile scolare din judetul Salaj participante în reteaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a raspunde mai bine nevoilor de forta de munca a retelei de companii din judetul Salaj, într-o abordare globala care sa includa toti partenerii interesati de dezvoltarea teritoriului judetului Salaj.

rn

Parteneri ai proiectului, alaturi de Primaria Zalau au fost si Consiliul Judeţean Salaj si Inspectoratul scolar Judetean Salaj.