Faţă de acum doi – trei ani, Sălajul nu e nici mai mare, nici mai populat, dar cu siguranţă e mai sărac şi majoritatea oamenilor trăiesc de pe o zi pe alta.
In anul de graţie şi de criză 2010, sălăjenii au devenit mai săraci şi mai individualişti. Potrivit datelor oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Sălaj, in 2010 sălăjenii au lucrat mai mult, dar au caştigat mai puţin decat in urmă cu un an. Mulţi dintre ei au rămas fără venituri după ce şi-au pierdut locul de muncă sau au ieşit din şomaj. Cu buzunarele goale şi fără nici o perspectivă, tinerii se gandesc de zece ori inainte să-şi unească destinele cu persoana iubită. Multe din familiile căsătorite nu-şi permit „luxul” de a aduce pe lume un copil, iar tot mai mulţi dintre cei care au făcut un legămant in faţa ofiţerului stării civile au ajuns să se despartă.
Industria infloreşte in Sălaj
Cifrele arată că producţia industrială realizată de agenţii economici cu capital public, mixt şi privat din Sălaj a crescut in 2010 cu 31,1 la sută comparativ cu anul precedent, un rezultat care face invidioasă producţia industrială din Romania, care a crescut doar cu 5,5 la sută faţă de anul 2009. Indicele productivităţii muncii a crescut cu 46,5 la sută faţă de anul trecut, şi asta pentru că acelaşi volum de muncă a fost atins cu muncitori mai puţini. Intreprinderile din industria sălăjeană au inregistrat o cifră de afaceri totală de 2.221.545 mii de lei, mai mare cu 18,1 la sută faţă de valoarea atinsă in 2009, in timp ce la nivel de ţară s-a inregistrat o creştere medie a cifrei de afaceri cu 12 procente.
Şomajul – mai mare in realitate decat in acte
Aproximativ 3.000 de persoane au rămas in acest an fără indemnizaţia de şomaj şi nici nu au reuşit să se integreze in muncă. La finele lui 2009, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj avea in evidenţă aproximativ 11.700 de şomeri, din care 7.634 primeau ajutor de şomaj, iar la finele anului trecut au fost inregistraţi 8.929 de persoane, dintre care doar 4.573 primeau indemnizaţie de şomaj, se arată in comunicatul DJS Sălaj. Rata şomajului in judeţul nostru este de 8,2 la sută, cu 1,3 procente mai mare decat rata pe ţară, arată statisticile.
Coşul zilnic cel scump şi gol
Nici cei care au rămas in campul muncii nu o duc prea bine. Salariul mediu lunar net este de 1.046 de lei, cu 30,1 la sută mai mic decat media salariilor romanilor. Asta inseamnă că sălăjeanul nostru de rand trăieşte cu 34 de lei pe zi, in condiţiile in care, cel mai probabil, mai are acasă un copil şi o soţie casnică. Statul roman a uitat să mai calculeze coşul zilnic şi să asigure cetăţenilor posibilitatea unui venit „de subzistenţă”. In condiţiile in care preţurile cresc de la o lună la alta, aleşii ţării consideră că se poate supravieţui din salariul minim pe economie de 670 de lei brut, din pensia minimă de 350 de lei, din alocaţia de 42 de lei pentru un copil, sau din venitul minim garantat de 125 de lei pe persoană.

Zilier cu contract de prestări servicii
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, vrea să legifereze meseria de zilier, sperand că astfel va scoate la suprafaţă munca ^ la negru^. Proiectul de lege privind munca cu ziua a primit vot negativ din partea senatorilor şi urmează să fie supus votului Camerei Deputaţilor. Proiectul de act normativ prevede ca singură obligaţie pentru angajatorul (persoană fizică sau juridică) care utilizează zilieri pentru diferite munci in agricultură şi activităţi culturale plata unui impozit pe venitul incasat de zilier de 16 la sută. Pot lucra ca zilieri doar persoanele care au implinit varsta de 16 ani. Niciun zilier nu va putea lucra mai mult de 12 ore pe zi, şi nu poate presta activităţi pentru acelaşi angajator pe o perioadă mai lungă de 60 zile. Actul normativ prevede şi un plafon pentru plata muncii ocazionale, cuprins intre 2 şi 10 lei pe oră. Persoana care tocmeşte zilieri trebuie să deţină şi să completeze zilnic un registru cu activitatea fiecărui zilier. Mai mult decat atat, legea prevede ca plata să fie făcută obligatoriu la sfarşitul zilei de lucru.
Unul din dezavantaje este că zilierul nu are calitatea de asigurat la sistemul de asigurări sociale. Aceste asigurări va trebui să şi le plătească singur.
Cei care nu vor respecta prevederile legii privind munca cu ziua riscă amenzi intre 6.000 de lei şi 20.000 de lei. Responsabili in verificare indeplinirii obligaţiilor legale şi in sancţionarea neregulilor vor fi reprezentanţii Gărzii Financiare şi cei ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Se poartă divorţul
Criza nu estre numai cuvantul la ordinea zilei invocat de fiecare dată cand cineva aduce in discuţie subiectul „bani”, ci se reflectă tot mai mult in modul de viaţă al sălăjenilor. Statisticile arată că in 2010 s-au căsătorit 1.354 de cupluri, cu 2,3 procente mai puţine decat anul trecut. Numărul divorţurilor finalizate anul trecut reprezintă o treime din numărul căsătoriilor incheiate. De asemenea, in anul 2010 s-au născut 2.540 de copii, cu 13 mai puţini decat in anul precedent. Numărul deceselor a fost de 3.073, de unde rezultă că anul trecut populaţia Sălajului a scăzut cu cel puţin 500 de persoane.