În localitatea în care s-a născut cel ce va fi apreciat de presa internaţională ca „cel mai moral şi mai important politician român de după Revoluţie”, administraţia locală a făcut şi face în continuare eforturi de cinstire a memoriei înaintaşilor.
Chiar şi printre localnici, putină lume îşi mai amintea faptul că cimitirul principal al satului adăposteşte şase monumente funerare ale unor eroi din primul şi al doilea război mondial, istoria ajungând să fie „îngropată” sub buruieni. La iniţiativa primarului Mugurel Moraviţ, zona a fost însă curăţată şi este periodic întreţinută, altfel încât generaţia tânără poate astăzi depune o floare, alături de un gând de pios omagiu, pentru cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru ţara noastră.
Şi pentru că tot aminteam de Corneliu Coposu, o comemorare specială a acestuia a avut loc în noiembrie 2018, în localitatea natală Bobota, în cadrul unei ceremonii în care a fost inaugurat un monument dedicat eroilor din localitate, care şi-au pierdut viaţa în cele două conflagraţii mondiale, şi delegaţilor localnici participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1918.
Monumentul dedicat eroilor şi delegaţilor din Bobota la întâlnirea la Alba Iulia a fost realizat de către administraţia locală, fiind amplasat în curtea Complexului Cultural Şincai-Coposu din localitate, care a fost şi el reamenajat în anul Centenarului. Monumentul a fost realizat sub forma unei plăci comemorative pe care sunt trecute numele localnicilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, alături de numele delegaţilor din Bobota la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
“Pornind de la necesitatea unui loc de cinstire, pomenire şi comemorare a eroilor căzuţi la datorie în cele după războaie mondiale şi a delegaţilor localităţii Bobota la Marea Unire naţională de la Alba Iulia 1918, Primăria şi Consiliul Local au alocat în acest An Centenar fonduri pentru realizarea unor lucrări de amenajare a muzeului Şincai-Coposu şi construirea monumentului pe cale îl inaugurăm astăzi. Acest monument este unul de împlinire şi bucurie sufletească, prin care generaţiile actuale şi viitoare îşi vor aduce aminte de jertfa de sânge pe care au dat-o strămoşii noştri pentru pământul patriei. Datori suntem să-i omagiem, să-i cinstim şi să le aducem prinos de recunoştinţă, pentru că datorită lor suntem astăzi aici”, preciza, la festivitatea de inaugurare, Mugurel Moraviţ, primarul comunei Bobota.
Cei prezenţi au depus atunci jerbe şi coroane de flori la monumentul inaugurat şi la bustul lui Corneliu Coposu, iar mai apoi au vizitat centrul cultural ce are săli dedicate lui Coposu, Şincai şi tradiţiilor populare din comună.
Reamintim faptul că Centrul cultural Şincai-Coposu din Bobota a fost inaugurat în noimebrie 1998, atunci când a avut loc şi dezvelirea bustului lui Corneliu Coposu, în prezenţa a câtorva mii de participanţi.